Shutterstock
datavirus

Hvilket datavirus var mest ødeleggende?

De infiserer din datamaskin og skaffer seg adgang til alt fra epostkontoer til private filer. Datavirus er en av de største sikkerhetstrusler i verden, og har flere ganger ødelagt for enorme beløp.

Datavirus har eksistert i cyberspace like lenge som de maskinene de angriper - og mengden av skadelig programvare er enorm.

Hvert år blir det skapt flere hundre millioner datavirus, og i 2021 forventes det at de økonomiske omkostninger vil bli seks billioner dollar.

Et blikk på de verste datavirusene noen gang avslører også hvor stor skade de kan gjøre.

Her er listen over de fem mest ødeleggende datavirusene – så langt.

5. WannaCry, 2017

Skader for 42 milliarder kroner.
WannaCry var en såkalt ransomware som låser filer og krever løsepenger til hackerne. Rammet omkring 300 000 datamaskiner.

4. Conficker, 2008

Skader for 106 milliarder kroner.
Dataviruset Conficker ramte 190 lande og var den mest avanserte ormen da den dukket opp. Blant annet kunne Conficker avkode administratorpassord.

3. ILOVEYOU, 2000

Skader for 129 milliarder kroner.
Het også «Loveletter» og begynte på Filippinene. Viruset spredte seg til mer enn 10 millioner maskiner, der den blant annet slettet filer.

2. SoBig, 2003

Skader for 511 milliarder kroner.
Viruset sendte blant annet eposter fra rammede datamaskiner. SoBig dukket i 2003 opp i seks varianter, og SoBig.F ble den mest utbredte.

1. MyDoom, 2004

Skader for 517 milliarder kroner.
MyDoom var en «orm» – et virus som uten å måtte aktiveres vandrer fra datamaskin til datamaskin. Da den nådde toppen i 2004, var hver fjerde e-postkonto i verden infisert.