Shutterstock

Guide: Slik finner du de skjulte skattene

Strålende klumper av rav, glemte gullskatter, fossiler fra dinosaurenes tidsalder … Skattene ligger bare og venter på at du skal finne dem – hvis du har det rette utstyret! I denne utgaven av Nerdens sjekkliste går vi på skattejakt utstyrt med blant annet ultrafiolette lykter, metalldetektorer og supermagneter.

Gå på ravjakt med ultrafiolett lys

Ravlykter finnes i alle prisklasser og former – som hodelykter og lommelykter. Felles for dem er at de sender ut ultrafiolett lys som får ravklumpene til å lyse opp i mørket. Du bør velge en robust og vanntett lykt. En kandidat kan være OwlBite Pro, som lyser tolv meter framover og ti meter i bredden.

© OwlBite

Hakk funnene løs fra steinen

Uansett om du er på jakt etter fossiler eller krystaller, må du bruke en geologhammer, helst med to funksjoner, for eksempel fra kvalitetsprodusenten Estwing. Den flate enden er til de grovere oppgavene, og den spisse enden er til å «skrape» løs funnet med. Suppler eventuelt med en meisel – og husk vernebriller!

© Estwing

På skattejakt med metalldetektor

© Quest

Området skannes ...

Før du svinger detektoren, må du sikre deg tillatelse fra grunneier og eventuelt myndigheter – du må for eksempel sette deg inn i bestemmelsene i kulturminneloven. Når det formelle er på plass, kan du starte.

Quest X10 PRO er en god begynnerdetektor. Den registrerer funn ned til 20 centimeters dybde og er vanntett slik at du også kan utforske områder med grunt vann.

© Nokta

… funnstedet snevres inn …

Metalldetektoren virker ved at metallgjenstander under bakken bryter et magnetfelt. Når det skjer, sier den fra med pip og varsel på skjermen. Men posisjonen er bare omtrentlig.

For å finne gjenstanden, for eksempel en mynt, helt nøyaktig kan du bruke en såkalt pin-pointer. Nokta Pointer er en rimelig variant som med lyd og lys varsler om at tampen brenner.

© Nokta

… skatten graves opp

Når du har funnet skatten, kan du – varsomt – begynne gravearbeidet. Mange entusiaster sverger til Nokta Makro, som er spesiallagd for skattejegere.

Den rustfrie spaden er todelt og kan derfor justeres i lengden. Det vinklede bladet har sagtakker på sidene og målestokk på baksiden slik at du alltid har orden på gravedybden.

Fisk opp skatter med supermagneter

Den viktigste faktoren for magnetfiskeren er styrken til magneten. Er du for eksempel på jakt etter gamle sykler i havnebassenget, må du ha en kraftig magnet. Leter du etter mynter fra middelalderen i et myrhull, er en liten magnet nok.

Begynnersettet 110 P inneholder blant annet tau og en magnet som kan løfte 220 kilo.

© MS Magnetstore

Få millioner av skattekart i din hule hånd

Med den offisielle Geocaching-appen installert på mobilen kan du delta i verdens største skattejaktfellesskap.

Her kan du gå på jakt etter flere millioner mer eller mindre snedig gjemte beholdere som kalles cacher, over hele verden – til og med i Antarktis.

Noen er gjemt på ganske utilgjengelige steder, som fjelltopper eller kløfter, andre krever en del hodebry, for eksempel i form av gåter.

Du kan naturligvis også bidra med skjulte skatter via appen.

© Geocaching.com