Shutterstock

Googles kunstige intelligens kan snart tyde legens kråketær

AI-datamaskiner hos IT-giganten Google kan snart oversette uleselige kråketær til meningsfulle setninger, noe som blant annet skal forhindre feiltolkninger i håndskrevne resepter.

Når en partner, kollega eller lege skriver håndskrevne lapper, kan det iblant være vanskelig å tyde de nedtegnede bokstavene – i hvert fall fram til nå.

For selv de mest uleselige håndskrevne kråketær kan snart bli til tydelige bokstaver og setninger ved hjelp av kunstig intelligens fra Google.

Det opplyser teknologigiganten selv. Googles Lens-funksjon blir i samarbeid med farmasøyter oppgradert med ny bilde-til-tekst-teknologi.

Forbedrer resepter

Bakgrunnen for oppgraderingen av Google Lens i blant annet Android-telefoner er et ønske om å gjøre legens resepter forståelige for både fagfolk og folk flest.

Google har med hjelp fra legemiddelverdenen utarbeidet modeller som gjenkjenner og framhever legemidler i doktorenes skriblerier.

Dermed kan du ta et bilde av resepten din og la AI-teknologien i Google Lens oversette kråketærne til leselige notater med utheving av de viktige ingrediensene i resepten.

Risiko for feilmedisinering

Teknologien ble nylig presentert i Googles tre år gamle indiske teknologilaboratorium.

Bilde-til-tekst-teknologien har vært tilgjengelig i flere år, men resepter er valgt ut som et nytt forskningsområde siden de må tydes av blant andre farmasøyter i utviklingsland, der leger sjelden har tid til å utarbeide digitale resepter.

En sørafrikansk studie har nylig avslørt at 18 prosent av sykepleiere og 25 prosent av farmasøyter feilleser resepter, noe som faktisk kan føre til livsfarlig feilmedisinering.

Vanskelig å digitalisere

«Når det har vært vanskelig for deg å lese resepter, er det også vanskelig for datamaskiner å digitalisere dem siden reseptene er ustrukturert og åpne for fortolkninger», forklarer forskningssjef Manish Gupta ved Google Research i India i et blogginnlegg.

Det har vært nødvendig å trekke inn medisinske eksperter for å kategorisere og foreslå legemidler som er angitt i de håndskrevne reseptene.

Google ønsker imidlertid ikke å sette en nøyaktig dato på lanseringen av den avanserte bildeanalysen.

Vil støtte 1000 språk

Den avanserte bilde-til-tekst-teknologien vil i årene som kommer, bli videreutviklet i blant annet India, der leger og farmasøyter er med på å videreutvikle den.

Utviklingen går parallelt med at Google nylig har lansert planer om å støtte 1000 av verdens om lag 7000 språk. Mange av dem er knapt til stede på nettet.

Så langt er Googles såkalte universelle talemodell opplært til å håndtere opp mot 400 ulike språk.