nb_u07 VR Torture

Virtual reality er fremtidens torturinstrument

Virtuell virkelighet er allerede utropt til å revolusjonere film og spill, men nå advarer eksperter om et annet felt som teknologien kan fornye: Tortur.

12. februar 2015 av Carsten Nymann

Du står i et trangt lokale. Veggene er dekket av geometriske mønstre som bokstavelig talt gjør vondt å se på. I hjørnet står en seng og en liten benk, som er plassert i vinkler som gjør dem umulige å sitte på.

Den såkalte psykotekniske torturcellen ble bygd av anarkister under den spanske borgerkrigen og var designet til å forstyrre fangenes sanser i en slik grad at de mistet forstanden.

Nå har tilhengere av psykisk tortur fått et nytt instrument som kan oppnå samme effekt – bare mye enklere og mer effektivt: Nemlig virtual reality.

Virtuell virkelighet tilsvarer ekte tortur

I følge Dr. Asher Aladjem ved New Yorks klinikk Survivors of Torture kan simulert tortur være like effektivt – og ikke minst skadelig – som ekte tortur:

”Hvis du tror du blir torturert, blir du torturert,” forklarer han til det amerikanske mediet Vice.

Virtuell virkelighet hjelper veteraner

Allerede i dag brukes virtuell virkelighet, som er blitt raskt utbredt etter at virtual reality-brillen Oculus Rift er blitt lansert, til behandling av soldater med posttraumatisk stress syndrom.

Ved å gjenskape soldatenes traumer i virtuelt, kan behandlere ved University of Southern California i USA f.eks. måle hvilke fysiske reaksjoner minnene utløser.

Vanskelig ikke å tro på virtuell virkelighet

Samme teknikk kan snus og brukes til å plage en person fordi bildene har så sterk innvirkning på flere av sansene våre på én gang.

Selv om scenariene som utspiller seg inne i en brille som Oculus Rift er grovkornet og ligner dataspill, har forsøk vist at testpersonene har problemer med ikke å fortape seg i illusjonen.

Oculus Rift

Virtual reality-brillen fungerer grunnleggende ved at en 7” HD-skjerm viser et bilde som betrakteren ser gjennom to linser.

Synsvinkelen er på 110 grader – altså svært nær de cirka 120 gradene som vi normalt fanger inn når synet er uforstyrret.

Linsene fungerer som i en 3D-brille. Altså sendes forskjellige bilder til hvert øye, noe som skaper en dybdefølelse i bildet.

Brillen har dessuten innebygd bevegelsessensorer som inkluderer gyroskop, akselerometer og magnetometer.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: