Ditt fysiske jeg befinner seg solid plantet i stuen, men ditt mentale jeg er et helt annet sted. Det bekjemper romvesener på en fremmed planet.
Du har tatt på deg virtual reality-brillene og latt deg transportere inn i et helt nytt univers, hvor du glemmer alt omkring deg i den virkelige verden.
Etter tiår med mange mer eller mindre vellykkede forsøk på å lage virtual reality holder teknologien for alvor på å bryte gjennom. Et godt bevis er at pornobransjen har kastet seg over teknologien – en historisk garanti for suksess.
Hva er virtual reality?
Ordene virtual reality dukker første gang opp i 1938, da franskmannen Antonin Artaud i en novellesamling beskriver teaterets virkemidler som «la réalité virtuelle» – på engelsk oversatt til virtual reality.
Men først i 1962 dukker det første forsøket på en egentlig VR-maskin opp. Maskinen, som ble kalt Sensorama, viste korte filmer i 3D med vidvinkel og krydret opplevelsen med stereolyder, vind og duftstoffer sendt på ut bestemte tidspunkter.

Sensorama var på størrelse med arkadespillmaskiner.
Sensorama blir imidlertid aldri noen suksess, og først på 1990-tallet ble ideen om virtual reality som underholdning igjen tatt opp.
Virtual reality-briller gjør sitt inntog
Den raske fremgangen i datateknologi gjør det plutselig mulig å lage VR-headset som kan brukes i folks dagligstuer.
Men programvare og grafikk haltet, og først på 2010-tallet begynte markedets største spillere for alvor å satse på teknikken. I 2014 kjøpte Facebook firmaet bak Oculus Rift for svimlende to milliarder dollar. På det tidspunktet var Oculus Rift ledende innen utvikling av virtual reality-briller.
VR-briller fungerer ved å skape et virtuelt synsfelt hele veien rundt bæreren. Men brillen er i seg selv en begrensning, for skjermen er ikke like bred som brukerens synsfelt. Derfor blir det perifere synet – også kalt orienteringssynet – ikke brukt fullt ut, og bildet blir avgrenset av skjermens bredde.
Flere produsenter kaster seg over VR-briller
Oculus Rift er fortsatt den produsenten som lager brillen med det bredeste synsfeltet. Men andre store spillere er allerede godt i gang med i kampen om VR-entusiastenes gunst:
-
HTC VIVE
Leveres med bevegelsesdetektorer og en kontroll til hver hånd. Det gir muligheter for å interagere med programvaren – for eksempel å skyte eller å bevege objekter.
-
Samsung Gear
Til flaggskiptelefonene sine har Samsung utviklet en VR-brille i samarbeid med Oculus. Brukeren plasserer en smarttelefon fra Samsung inn i brillen.
-
Google Cardboard
Med denne enkle pappbrillen har Google sørget for å senke prisen for virtual reality dramatisk. Sett inn mobil, så er du klar.
-
PlayStation VR
Brillen samarbeider med de innebygde kameraene på en PlayStation og registrerer bevegelsene dine, slik at du kan utføre handlinger i de forskjellige spillene.
-
Oculus Rift
Brillen har innebygde høretelefoner og det bredeste synsfelt av alle de forskjellige brillene. Det gir den mest naturtro opplevelsen.
Virtual reality lurer hjernen
Selve teknologien bak virtual reality er enkel. En skjerm foran hvert øye skaper dybde og 3D i bildet. I brillen er det et akselerometer som registrerer hodets bevegelser og sørger for at du kan se rundt i det virtuelle universet.
Grunnen til at disse enkle triksene virker så godt, er at hjernen blir lurt til å tro at det øyene ser, er virkelig.
Virtual reality kan fremprovosere voldsomme reaksjoner hos brukerne.
Vi mennesker har stereoskopisk syn – også kjent som dybdesyn – noe som betyr at de to øynene våre ser et gitt objekt fra to litt forskjellige vinkler.
VR-headset har to skjermer – en til hvert øye – noe som gjenskaper dette fenomenet i den virtuelle verden ved å videoen en anelse forskjellig på hver skjerm. Det får det samlede synsinntrykk til å minne om det dybdesynet vi har i den virkelige verden.
Dermed lures hjernen til å tro at øynene ser på en helt tredimensjonal verden i stedet for et par flate bilder.
Det finnes også systemer som lurer hjernen enda mer. Det skjer ved å spille på flere sanser, som for eksempel luktesans og følesans. Det kan skje ved å slippe ut aromastoffer eller ved å simulere vind.
VR er mer enn underholdning
I tillegg til fascinerende videoer, reiser til fjerne steder og medrivende dataspill blir virtual reality også brukt i utdanningssammenheng.
For eksempel er teknologien et godt redskap for å trene opp soldater. Med et VR-headset, bevegelsessensorer og kontroller er det mulig å simulere kampsituasjoner mye enklere og billigere enn ved vanlige militærøvelser.

Her simulerer astronautene Tom Marshburn og Dave Wolf en romvandring i en avansert utgave av virtual reality. Kilde: Wikimedia/Creative Commons
Også medisinstudenter kan øve seg og få operasjonserfaring under utdannelsen uten å utsette pasienter for fare.
Smerter blir mindre med virtual reality
Virtual reality har også vist seg å ha en smertelindrende effekt på pasienter med kroniske smerter. Det kan for eksempel være sårede soldater eller brannsårofre.
VR-spilt SnowWorld, hvor det gjelder å kaste snøballer etter pingviner, har en svært lindrende effekt på brannsårofre.
I visse tilfeller virker spillet mer lindrende enn morfin. Det skyldes at hjernens oppfatning av smerten endres mens spillet står på. I stedet for å fokusere på smertene fra såret, konsentrerer spilleren seg om omgivelsene i spillet og «glemmer» smerten.
Virtual reality har også skyggesider
De fleste VR-headset blir levert med en advarsel om overdreven bruk. Det skyldes at virtual reality er forbundet med en del bivirkninger som for eksempel kvalme, balanseforstyrrelser og VR-avhengighet.
Dessuten finnes det en lang rekke filosofiske og etiske overveielser omkring teknologien. For det kan fortsatt skape splid om det er etisk korrekt å gjøre den digitale verden for virkelighetstro.
Frykten er at den digitale programvaren kan overta den virkelige verden.
Fremtiden er lys for VR
Til forskjell fra tidligere forsøk på å etablere virtual reality som en brukbar teknologi ser ut det til at VR for alvor har fått en fot innenfor denne gang.
Utviklingen går svært raskt, og noen av de største teknologigigantene har kastet seg inn i kampen om brukernes gunst.

Playstation er en av de store spillerne som satser på virtual reality.
Neste skritt i utviklingen av teknologien blir ifølge Peter Fisher, som er virtual reality-produsent hos Khora VR – verdens første VR-butikk, som har åpnet i København – å utvikle rimeligere kameraer som kan ta opp 360-graders video i 3D. I dag er slike kameraer vanvittig dyre.
Målet er at det skal bli lettere for forbrukerne å skape VR-innhold.
Et annet område som i de kommende årene blir satset tungt på, er i utviklingen av VR-lyd. Lydteknologien som støtter det virtuelle universet, er fortsatt bare på et veldig spedt nivå. Lyden skal i fremtiden følge bildet og skape en bedre totalopplevelse.
Start VR-eventyret med papp
Fortsatt er de fleste VR-systemene relativt dyre, og for at de skal fungere optimalt, krever det også en svært rask datamaskin.
Derfor gir det også mening å starte et annet sted enn med en Oculus Rift. De billige pappbrillene som du kan kjøpe på nettet eller bygge selv, gir et godt innblikk i hva slags univers virtual reality er.
Det eneste du trenger, er en nyere smarttelefon og en av de mange appene du kan laste ned. God fornøyelse.