prut sensor topbillede

Prompedetektor avhjelper deg med tarmgass

Å slippe en fjert kan være pinlig, men med en liten sensor i bukselinningen blir du advart om hva du bør unngå å spise hvis du vil dufte mindre bakfra.

27. august 2015 av Gorm Palmgren & Jesper Bindslev

Sensor registrerer hver eneste promp

De fleste vil helst unngå å slippe en fjert på en date eller midt under et møte. Med den lille sensoren CH4 kan du få en oversikt over hvilke matvarer som gir ekstra mye tarmgass – og dermed kanskje unngå pinlige situasjoner.

Prompesensoren er en liten plastboks som festes med en innebygget klips i bukselinningen eller i beltet bak på buksene. Deretter "snuser" den seg frem til tarmgassen når du slipper en fjert, og registrerer hvor ofte det skjer.

Promp mindre ved å justere matvanene

Via Bluetooth sender sensoren beskjed til en tilhørende app på smarttelefonen din. Der kan du også taste inn alt du spiser i løpet av dagen. På den måten får du etter hvert oversikt over hvilke matvarer du bør unngå dersom du ønsker å prompe mindre.

Vi promper i gjennomsnitt 13 ganger om dagen, noe som tilsvarer ca. 0,5 liter tarmluft. Men alle fordøyer maten forskjellig, og det er individuelt hvilke matvarer som gir oss problemer med for mye tarmgass.

Prompesensoren CH4 er ennå bare på utviklingsstadiet.

Prompediagnoser vinner frem blant legene

Også legevitenskapen er begynt å interessere seg for promp, fordi luktene kan hjelpe til med å påvise bl.a. tykktarmbetennelse, tarmkreft og nyresvikt. Les mer i vår artikkel:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: