Shutterstock
Opvaskemaskine

Ny type oppvaskmaskin kan rengjøre tallerkener på 25 sekunder

En prototype på en ny futuristisk oppvaskmaskin kan uten såpe rengjøre og fjerne bakterier på skitne tallerkener på rekordtid.

Hvis du synes strømregningene er litt høye for tiden, så er kanskje en prototype på neste generasjon oppvaskmaskin med dampkoking midt i blinken for deg.

For de tyske forskerne som står bak det nye vidunderet, har testet seg fram til at en oppvaskmaskin med høy damptemperatur og høyt trykk kan få tallerkene rene på under 25 sekunder, i motsetning til dagens maskiner, som kan trenge timer.

I en studie publisert hos det fagfellevurderte forskningstidsskriftet Physics of Fluids sier forskerne at oppfinnelsen som tar oppvasken kjemikaliefritt og i en fei, har et stort potensial i restauranter, sykehus og hoteller – og i husholdninger, kunne man legge til.

Slik skal oppvaskmaskinen bygges

Du bør imidlertid ikke forvente at tallerkendampkokeren ligger under juletreet i år – eller neste år. For inntil videre finnes maskinen bare som en datamodell.

Likevel har forskere ved de tekniske universitetene i München og Dortmund i fellesskap simulert og løst utfordringer med strøm-, vann- og såpeforbruk.

Den digitale prototypen viser blant annet at framtidens oppvaskmaskin skal bygges som en kasse med åpningen på toppen. Dampdysen bør befinne seg i bunnen.

Når en tallerken ligger over dysen og under et trykk på ti bar – noe som svarer til trykket hundre meter under vann – og blir varmet opp til 180 grader av den hurtigpumpende dysen, så forsvinner alt av skitt og bakterier i 99 prosent av tilfellene.

Til sammenligning har slovenske forskere tidligere påvist at det er bakterier i hundre prosent av alle brukte oppvaskmaskiner.

Bruker vann over kokepunktet

I den tyske lynoppvaskmaskinen har vannet i dysen høyt trykk og en temperatur langt over kokepunktet. Da får man svært varm damp, som dreper bakterier.

Dampen får også svært høy fart, og det gir sjokkbølger inne i den digitale oppvaskmaskinen. Bølgene interagerer med den glovarme dampen.

Det får dampen til å frigjøre varmen sin, noe som igjen forsterker renseeffekten.

Med den tredimensjonale digitale modellen kan forskerne hele tiden forbedre konstruksjonen av oppvaskmaskinen allerede før den finnes fysisk.

Så langt har man simulert oppvask av én tallerken, og der forsvinner skitten på under 25 sekunder i det forskerne kaller neste generasjon oppvaskmaskiner.

De nevner samtidig at konstruksjonen kan forbedres med flere dampdyser slik at du om noen år kan ha en hel tallerkenrekke vasket og desinfisert på et halvt minutts tid.

En trend i husholdningsroboter

Hvis ikke en rask dampoppvaskmaskin er nok for deg, så har teknologiuniversitetet MIT og selskaper som Dyson og Samsung de siste årene utviklet ulike roboter til å hjelpe deg med oppvasken – og en rekke andre oppgaver i huset.

Her kan du for eksempel se hvordan Samsung-roboten både kan fylle oppvaskmaskinen og hjelpe til med husarbeidet ved hjelp av kunstig intelligens med visuell gjenkjenning av skitne tallerkener.

Teknologifirmaet Dishcraft har blant annet bygd en oppvaskrobot for storkjøkkener.

Den mates med en stabel på opp til hundre tallerkener. Så tar den en og en tallerken og vasker den på begge sider med børste og såpevann før den skyller og tørker.