Bond watch

James Bond og hans gadget-ur opp gjennom tiden

Teknologi og gadgets i en eller annen form har alltid vært en fast del av James Bond-filmene. Opp gjennom årene har Agent 007s utallige armbåndsur inneholdt geigerteller, minirundsag, lasere og mange andre gadgets.

28. oktober 2015 av Thomas Lykke Olesen
#ur

Her får du en oversikt over armbåndsurene med innebygde gadgets vi har sett i diverse Bond-filmer:

 • I den første filmen om James Bond, Dr. No fra 1962, inneholdt Bonds armbåndsur ikke de helt store tekniske overraskelsene. Men han brukte den selvlysende viseren til å teste geigertelleren, som også opptrer i filmen.

 • I filmen From Russia With Love fra 1963 var det ikke Bond, men en skurk ved navn Red Grant som var i besittelse av et gadget-ur. Uret inneholdt en streng som Red Grant brukte til å kvele en falsk Bond med. Han skulle senere forsøke å gjøre det samme mot den virkelige agent 007 – men ikke med samme hell.

 • Bonds første virkelige gadget-ur skulle vi få se i Thunderball fra 1965 – der var Bond utstyrt med et Breitling Top Time armbåndsur med en innebygd geigerteller som Bond brukte da han besøkte villaen til skurken Largos.

En ny James Bond med mer avanserte ur

 • I Live And Let Die (1973) var Sean Connery blitt erstattet med Roger Moore i rollen som James Bond. Bond-karakteren var imidlertid ikke det eneste som var blitt skiftet ut. Det var nemlig Bonds ur blitt også. Denne gangen til et Rolex Submariner, som hadde to funksjoner. Den ene var en kraftig elektromagnet som Bond kunne aktivere når han trengte å trekke til seg metalliske elementer i en fart. Det inneholdt også en minirundsag som var innebygd i urskiven.

 • I The Spy Who Loved Me fra 1977 var Bond utstyrt med et Seiko 0674 armbåndsur som inneholdt en form for minitelefaks. Uret kunne skrive ut mottatte beskjeder på små, avlange papirstrimler som var lagret inni uret.

 • I Moonraker (1979) hadde Bond igjen Seiko på armen. Denne gangen var det en M354-5019-modell. Uret inneholdt en liten bit høyeksplosivt sprengstoff som Bond kunne ta ut og plassere og deretter detonere ved hjelp av uret. Men i denne filmen hadde Bond faktisk en ur-gadget til.

 • I 1981 kom filmen For Your Eyes Only. Der fikk vi se noe som faktisk lignet en oppgradering av uret fra The Spy Who Loved Me (1977). I denne filmen kunne Bonds ur, som denne gangen var et Seiko Duo-Time H357-ur, også motta beskjeder. Men i For Your Eyes Only ble de vist i et lite LCD-display og ikke skrevet ut på små papirstrimler, som de ble i The Spy Who Loved Me.

 • Octopussy (1983). I denne filmen hadde Bond to typer ur – begge av merket Seiko. Det ene var et Seiko Sports 100 G757 som inneholdt en sporingsmekanisme, slik at Bond kunne finne frem til sporingsenheten som var gjemt i et falskt Fabergéeg.

Nye ur – nå med laserstråler

 • 1983 var også året hvor filmen Never Say Never Again traff lerretet. Filmen var ikke produsert av Eon Productions, som ellers har stått bak de aller fleste Bond-filmene, og filmen har derfor vært ansett som en uoffisiell Bond-film. Også delvis fordi filmen faktisk var en remake av Thunderball fra 1965.

 • I The Living Daylights fra 1987 hadde Timothy Dalton inntatt rollen som Bond, og igjen fikk vi se et gadget-ur. Men denne gangen var det ikke 007 selv, men filmens skurk, General Pushkin, som anvendte et ur med en innebygd alarm. Da Bond tvinger Pushkin opp i et hjørne, trykker skurken på en knapp på uret, et rødt lys i urskiven begynner å blinke og vaktene tilkalles.

Brosnans æra og ur fra Omega

 • I 1995 i filmen Goldeneye var agent 007 (nå spilt av Pierce Brosnan) igjen utstyrt med et gadget-ur. Denne gangen et Omega Seamaster-ur. Uret inneholdt for andre gang en laserskjærer samt en innebygd detonator som trådløst kunne armere og detonere de sprengladningene som Bond brukte i filmen.

 • Det varte ikke lenge før vi igjen skulle se Bond med et Omega Seamaster om håndleddet. I Tomorrow Never Dies fra 1997 inneholdt uret en liten, eksplosiv ladning som kunne tas ut og deretter detoneres ved å dreie på urviserne.

 • I The World Is Not Enough fra 1999 bar Bond for tredje gang på rad et Omega Seamaster-ur. Denne gangen kunne uret skyte ut en 50 fot lang kabel som var i stand til å bære en vekt på 800 pund. En annen og mindre spektakulær egenskap var en urskive med et særdeles kraftig lys.

 • Bond var igjen iført Omega i filmen Die Another Day fra 2002. Som i Never Say never Again og Goldeneye inneholdt uret en laserskjærer og en sprengstoffdetonator.

Få uret sammen med Illustrert Vitenskap her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: