Lexus hoverboard

Lexus' flygende skateboard kjører på kulde

Bilfirmaet Lexus reklamerer for et helt nytt flygende skateboard – et såkalt hoverboard – som ryker og kjører på kulde.

7. juli 2015 av Babak Arvanaghi

Japanerne går foran med et hoverboard

Helt siden Marty McFly raste fra bøllene i Tilbake til fremtiden 2, har teknologinerder og guttevalper siklet ved tanken på et flygende skateboard – et såkalt hoverboard.

Flere fabrikanter har prøvd seg frem med forskjellige teknikker, men det er ennå ikke lykkes å lage et hoverboard som egner seg til bruk for menigmann. Men det vil japanske Lexus forandre på.

Videoen viser et kort glimt av Lexus' magnetiske hoverboard.

Hoverboard svever ved hjelp av superledende magneter

Firmaet, som er Toyotas luksusbilmerke, har nettopp lagt ut en teaser for et nytt hoverboard, som de kaller Slide. Laget av noe som ligner bambus og kullfiber, svever brettet over asfalten i videoen.

For å få brettet til å sveve har Lexus brukt superledende magneter. De superledende magnetene består av metall, som mister all elektrisk motstand når det blir nedkjølt. Samtidig blir magnetene utstyrt med en “retning” når de blir nedkjølt så de kan holde seg innenfor en bane.

Av samme grunn ryker det også fra hoverboardet i videoen – det er fylt med flytende nitrogen, som holder den superledende magneten i bunnen kald. Nitrogenet har en temperatur på -196 grader celsius. Røyken er egentlig nitrogen som fordamper.

Se hvordan superledende magneter fungerer i denne videoen.

Et hoverboard trenger metall i underlaget

Superledende magneter krever ikke særlig store mengder metall for å kunne reagere med underlaget. Men de krever allikevel litt, og derfor er bakken under nødt til å inneholde en viss mengde metall.

Brettet kan holde seg svevende over bakken så lenge det er flytende nitrogen i det. Så snart nitrogenet er brukt opp, lander det på bakken og svever ikke før det er blitt fylt opp igjen.

Sannsynligvis kommer Lexus’ hoverboard nok aldri i handelen. På internett spekuleres det voldsomt om at videoen er et marketingstunt fra Lexus’ side som et ledd i presentasjonen av en ny bil.

Science fiction har skapt mer enn bare et hoverboard

Mobiltelefonen er inspirert av Star Trek-universet, på samme måte som cyborger, satellitter og flygende biler ble skapt i fiksjonens verden. Les mer om science fictions innvirkning på fremtiden i vår store artikkel:

HOVERBOARD ANNO 1989

I filmen "Tilbake til fremtiden II" fra 1989 reiser unge Marty McFly frem til 2015, der han bl.a. støter på et hoverboard med sprelsk design.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: