Smartphone TOP image

Fremtidens smarttelefon styres uten hender

I dag kommuniserer vi med mobiltelefonen ved å trykke og sveipe, men om få år vil smarttelefonene din gjette dine ønsker uten at du behøver å røre en finger. Her er tre måter å styre mobilen på i fremtiden.

11. mai 2016 av Lasse Skytt & Jesper Bindslev

1. Snakk til smarttelefonen uten en lyd

Din lydløse tale kan fanges opp av elektroder på strupen eller i øret.

Kanskje du føler deg litt pinlig berørt av å snakke høyt til Siri eller Google Now, men problemet vil først bli løst med en ny teknologi som kalles subvocal speech recognition.

Teknologien fungerer ved hjelp av infrarøde elektroder som fanger opp de svake nervesignalene i taleorganene dine når du snakker lydløst til deg selv.

Signalene kan fanges opp i øregangen med elektroder som er bygget diskré inn i høretelefonene, og avansert programvare oversetter dem deretter til ord.

2. Styr smarttelefonen med øynene

Blikket ditt registreres av infrarøde sensorer, slik at du kan klikke ved å blunke.

Ved å skanne øynene dine med infrarøde sensorer kan fremtidens smarttelefon følge blikket ditt, slik at du kan flytte en markør med øynene og klikke på noe ved å blunke.

Det danske firmaet The Eye Tribe er i gang med å utvikle en teknologi som gjør øyenstyring automatisk, slik at mobilen selv for eksempel skroller nedover når du leser en lang tekst.

Apple har enda mer utrolige planer om å la telefonen lese av følelsene dine ut fra ansiktsuttrykket ditt.

3. La smarttelefonen gjette tankene dine

Et spesielt headset måler hjernebølgene dine ved hjelp av EEG-elektroder.

En ny teknologi som kalles BCI – brain-computer interface – kan avkode og oversette tankene dine til handlinger.

For å få adgang til tankene dine måler mobiltelefonen de elektriske svingningene i hjernen ved hjelp av EEG-elektroder som kan være bygget inn i et spesielt headset eller i høretelefonene dine.

Mobiltelefonen oversetter deretter bestemte tanker eller mentale tilstander til kommandoer som for eksempel «skru på lyset i stuen» eller «bla om til neste side».

Smarttelefonen din blir en usynlig hjelper

I dag er smarttelefoner og datamaskiner fysiske gjenstander du har i hånden. Men i løpet av de kommende årene vil de skrumpe inn og bli nærmest usynlige hjelpere som gjetter ønskene dine og kanskje til slutt smelter helt sammen med deg. Du kan lese mer i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: