Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Derfor gnistrer metall i mikrobølgeovnen

Hvis du en gang har glemt å ta sølvpapiret av tallerkenen før du satte den i mikrobølgeovnen, så har du sikker fått panikk når det plutselig brøt ut flammer og høye lyder. Vi gir deg svaret på hvorfor.

Shutterstock

En mikrobølgeovn varmer opp maten ved å sende ut elektromagnetiske bølger. Bølgene skaper et elektrisk felt som skifter retning mange milliarder ganger i sekundet.

Svingningene får såkalte polare molekyler med ulik elektrisk polaritet i hver ende – som for eksempel vann – til å bevege seg. De veldig raske retningsskiftene varmer opp molekylene.

VIDEO: Se hvor raskt aluminiumsfolie slår gnister

Pass på hva du setter i mikrobølgeovnen

I motsetning til vannet vil metallmolekyler som hovedregel reflektere mikrobølgestrålene i stedet for å absorbere dem, men svingningene i det elektriske feltet kan føre til at en strøm passerer gjennom metallet.

Hvis metallgjenstanden er stor og tykk – for eksempel en skje – vil strømmen absorberes som varme, men hvis gjenstanden er tynn og spiss som en gaffel, kan den elektriske strømmen samle seg i endene og hoppe som en gnist.

Hvis det er noe annet brennbart materiale i ovnen, kan det antenne og smelte ovnen innvendig.

© shutterstock & youtube

Fem ting du aldri må sette i mikrobølgeovnen

Det er ikke bare aluminiumsfolie du bør unngå å plassere i mikrobølgeovnen.

 • 1. Plastbrett

  Plastbrettene matvarer kommer i, vil trolig smelte hvis de havner i mikrobølgeovnen. Så legg maten over på en tallerken eller lignende før du varmer det.

 • 2. Plastfolie

  Vanlig plastfolie vil smelte hvis det blir varmet opp. Men det finnes noen få typer som er laget spesielt til mikrobølgeovnen – men husk å sjekke pakken først.

 • 3. Bestikk

  Bestikk vil, som annet metall, kunne ødelegge mikrobølgeovnen.

 • 4. Keramikk

  Skåler, fat, tallerkener, kopper og lignende kan gå i stykker, hvis det er laget av leire. Det kan ha sugd opp fuktighet, og dermed kan materialet sprekke i mikrobølgeovnen.

 • 5. Melamim-plast

  Alt som er laget av en herdet plasttype som heter melamim, tåler ikke den høye varmen fra en mikrobølgeovn.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul