Shutterstock

Derfor gnistrer metall i mikrobølgeovnen

Hvis du en gang har glemt å ta sølvpapiret av tallerkenen før du satte den i mikrobølgeovnen, så har du sikker fått panikk når det plutselig brøt ut flammer og høye lyder. Vi gir deg svaret på hvorfor.

En mikrobølgeovn varmer opp maten ved å sende ut elektromagnetiske bølger. Bølgene skaper et elektrisk felt som skifter retning mange milliarder ganger i sekundet.

Svingningene får såkalte polare molekyler med ulik elektrisk polaritet i hver ende – som for eksempel vann – til å bevege seg. De veldig raske retningsskiftene varmer opp molekylene.

VIDEO: Se hvor raskt aluminiumsfolie slår gnister

Der går ikke mange sekunder før aluminiumsfolien blir fanget av en flamme.

Pass på hva du setter i mikrobølgeovnen

I motsetning til vannet vil metallmolekyler som hovedregel reflektere mikrobølgestrålene i stedet for å absorbere dem, men svingningene i det elektriske feltet kan føre til at en strøm passerer gjennom metallet.

Hvis metallgjenstanden er stor og tykk – for eksempel en skje – vil strømmen absorberes som varme, men hvis gjenstanden er tynn og spiss som en gaffel, kan den elektriske strømmen samle seg i endene og hoppe som en gnist.

Hvis det er noe annet brennbart materiale i ovnen, kan det antenne og smelte ovnen innvendig.

© shutterstock & youtube

Fem ting du aldri må sette i mikrobølgeovnen

Det er ikke bare aluminiumsfolie du bør unngå å plassere i mikrobølgeovnen.

1. Plastbrett

Plastbrettene matvarer kommer i, vil trolig smelte hvis de havner i mikrobølgeovnen. Så legg maten over på en tallerken eller lignende før du varmer det.

2. Plastfolie

Vanlig plastfolie vil smelte hvis det blir varmet opp. Men det finnes noen få typer som er laget spesielt til mikrobølgeovnen – men husk å sjekke pakken først.

3. Bestikk

Bestikk vil, som annet metall, kunne ødelegge mikrobølgeovnen.

4. Keramikk

Skåler, fat, tallerkener, kopper og lignende kan gå i stykker, hvis det er laget av leire. Det kan ha sugd opp fuktighet, og dermed kan materialet sprekke i mikrobølgeovnen.

5. Melamim-plast

Alt som er laget av en herdet plasttype som heter melamim, tåler ikke den høye varmen fra en mikrobølgeovn.