6 kuleste julegavene 2015

Har du ennå ikke kjøpt årets julegaver til ungene eller deg selv, så se her. Vi kårer årets 6 kuleste julegaver for gadget- og teknofrelste barn og barnlige sjeler.

BB-8 Peek

Årets tur rundt juletreet behøver ikke bli et antiklimaks oversvømt av myke pakker fra perifere slektninger. Når det gjelder julegaver, er 2015 faktisk et av de årene med størst gadgetpotensiale enn på lenge.

Det er et fabelaktig utvalg av intelligente roboter, nettbrettkloner til små og store, nyskapende og interaktive spill og ikke minst droner.

Her får du, uten ytterligere omsvøp, Illustrert Vitenskaps Topp 6 over de smarteste julegavene du kan få – eller gi – i år:

6. i-Que Intelligent Robot

i-Que Intelligent Robot

I avdelingen for leketøy som kan svare igjen, topper den rød-hvite robotlignende dukken i-Que. Robotlignende fordi det nærmere bestemt er en kjønnsnøytral utgave av "My Friend Cayla"-dukken som virkelig har slått an.

Det som er så fett med i-Que, er at den kan samhandle med ungene på en flytende og naturlig måte, såfremt den er tilsluttet en Android eller iOS-enhet. Det gjør nemlig at i-Que kan dra nytte av internettet.

Uten en oppkobling er i-Que bare en rådyr plastsak med et par kjappe "moves". Men er den tilsluttet en enhet, får barn i 5–6-årsalderen en talegjenkjennende, allvitende (i-Que finner barnesikre svar på ungenes spørsmål på nettet) og dansende venn å ha det gøy med.

i-Que kan fås for kr 545

5. WowWee MiPosaur

MiPosaur

En høyst underholdende robot kombinert med en dinosaur. Det er vinn-vinn for barn og barnlige sjeler.

Den lille, avbalanserte fyren kan jage styreballen sin og reagere på fakter eller når noen drar den i halen. Og så er den den perfekte kombinasjonen av kul og søt.

Det beste av alt er at MiPosaur styres via en app til Android eller iOS, og det utvider repertoaret med spill og muligheten for å belønne MiPosaur.

Barn under 13 år vil få mest ut av MiPosaur – også om de ikke har sin egen telefon eller nettbrett til å styre robo-dinoen med.

WowWee MiPosaur kan fås for kr 1390

4. LEGO Dimensions

LEGO Dimensions

I kjølvannet av den massive suksessen konsollspill som Skylander og Disney Infinity har fått, lanserer LEGO nå i samarbeid med Warner Bros. sitt produkt i sjangeren, nemlig LEGO Dimensions.

Og det fungerer. Riktig bra til og med. Det varierte LEGO-universet, koblet til en herlig rekke av gjenkjennelige figurer fra andre områder i underholdningsverdenen – som Simpsons og Tilbake til fremtiden – er et kjempepluss.

Konseptet er jo i bunn og grunn en startpakke som deretter utvides med kjøp av ulike fysiske figurer, som kommer med hver sin unike utvidelse av spillet. LEGO gjør det bare med mer fart og stil.

Aldersanbefalingen for LEGO Dimensions ligger på 7–14 år, men du kan trygt pakke det inn til 5-åringen din også dersom spillkonsollen allerede er på plass. Spillkonsollen må i dette tilfellet være en PS3, PS4, Nintendo Wii U, Xbox 360 eller Xbox One.

Startpakken kan fås for kr 999, mens diverse Level-, Team- og Fun-pakker vil koste deg ytterligere kr 160–330 stykket.

3. Parrot Airborne Night – SWAT

Parrot Airborne Night Swat

Har du ikke falt for fristelsen og kjøpt deg en drone ennå, har du sjansen nå. Gi deg selv en i julegave eller forær en til ungene og stikk av med den i tide og utide.

Og når det kommer til droner, er dette en pris man kan leve med. Det er ikke mange på høyde med Parrot minidronene, som kan fås i en rekke varianter – kjørende eller flygende.

Vår favoritt er den lekre og samtidig litt skumle "Airborne Night – SWAT", som i tillegg til fremragende flygeegenskaper er utstyrt med kraftige lys og et kamera til å ta opp flygningene med. Og så er den designet til også å kunne brukes innendørs!

Det er kult, det!

Airborne Night er det helt riktige og økonomisk fornuftige stedet å starte en dronekarriere – eller å finne ut at droner ikke er tingen allikevel. Og igjen – hvis nå ungene ikke synes noe om den, så får du den jo helt for deg selv.

Du får omtrent ti minutters luftbåren moro med en times opplading.

Parrot Airborne Night kan fås for kr 1495

2. Dash and Dot

Dash and Dot

I den dyre enden ligger robotduoen Dash og Dot, som isolert sett er årets beste kombinasjon av morsom lek og læring. Det koster åpenbart ekstra.

Når det gjelder de to små og lyseblå, elskelige kuledyrene – store Dash og lille Dot – er det vel anvendte penger. For her er det snakk om intelligent leketøy i en helt annen klasse enn de fleste konkurrentene.

Kombinert med en smartenhet – Android eller iOS – kan Dash og Dot programmeres til å løse en rekke opgaver, og deri ligger en stor del av den nesten endeløse fascinasjonen med det lyseblå robotsettet. For mulighetene er absurd mange.

Det betyr at barna lærer en masse om programmering og logisk problemløsning i selskap med Dash og Dot. Og selv om de anbefales til barn fra 8 år og oppover, så bør du ikke frata 6–7-åringer opplevelsen – hvis du har slike på gavelisten, da.

Et stort minus er imidlertid prisen, og det er også grunnen til at Dash og Dot "bare" ruller inn på en annenplass.

Dash and Dot-grunnpakken kan bestilles på Amazon.uk til kr 2104, men skal du ha fullt utbytte av mulighetene, trenger du Dash and Dot "Wonderpack" i stedet, og den ligger på omkring kr 3135 – også på nettet.

1. BB-8 by Sphero

BB-8 White Background

Hele verdens nye Star Wars-darling og antihelt, BB-8, må være årets desiderte bare-må-ha teknoleke.

Det er fantastiske Sphero, som med sine eksisterende robotkuler helt naturlig har kastet seg over BB-8 Droid fra den nye Star Wars-filmen "The Force Awakens", og resultatet er ganske enkelt fremragende.

Lille BB-8 kan styres enten med verbale kommandoer som for eksempel ordrer om å patruljere et område. Eller den kan styres via en app til Android eller iOS, som tillater kontroll av BB-8 via Bluetooth med en rekkevidde på 30 meter.

Det ladbare batteriet klarer fint en times intens tumling rundt omkring, ladestasjon følger med, og så er BB-8 laget av meget solid plast, så holdbarheden er på topp. I praksis betyr det at BB-8 kan tåle en tur i veggen eller et kontrollert fall uten å pådra seg skrammer.

Det eneste lille minus er at BB-8 ikke er særlig begeistret for gulvtepper, men alt i alt er det et fantastisk leketøy til alle barn fra 5 år og oppover.

ÅRETS JULEGAVE, BB-8 by Sphero, kan fås for kr 1490