Fremtidens biler kan se rundt hjørner

Amerikanske forskere har utviklet kunstig intelligens som gjør at kameraer kan avsløre hva som gjemmer seg bak det neste gatehjørnet.

Forskere fra MIT i USA har utviklet en algoritme som gjør kameraet på for eksempel en bil i stand til å se hva som gjemmer seg bak det neste hjørnet.

© Shutterstock

Om noen få år kan det være massevis av selvkjørende biler på veiene våre. Og flere prototyper har bedre overblikk enn selv den mest erfarne sjåfør, fordi de er utstyrt med radarsystemer, ultralydsensorer og kameraer.

Men ingen av dem vet hva som skjer når de svinger rundt hjørnet. Og det vil forskere fra MIT i USA nå gjøre noe med.

De har utviklet en algoritme til kameraer, slik at de ut fra en skygge på bakken kan avkode hva som gjemmer seg bak et hjørne.

Skyggen avslører mennesker

De såkalte CornerCameras fanger opp små endringer i lyset på bakken.

Hvis du står foran en hjørnevegg, vil personer på den andre siden reflektere en liten mengde lys ned på bakken foran hjørnet. Det skaper en svak skygge som kalles en penumbra.

Ved å filme skyggen kan forskernes algoritme pusle sammen en rekke endimensjonale bilder som avslører hva som befinner seg på den andre siden.

– Ut fra skyggene kan vi bestemme hvor personer på den andre siden er, og hvor de er på vei hen, sier Katherine Bouman, som forsker på kunstig intelligens ved MIT.

Kan avgjøre liv eller død

Hvis for eksempel et skolebarn løper ut bak et hjørne, kan den nye algoritmen fange opp de nesten usynlige endringene som oppstår i skyggen og beregne barnets fart og retning.

– Med dagens system rekker ikke alltid sjåføren å reagere i tide. Men med slik ny teknologi kan vi gi bilister de få ekstra sekundene som er avgjørende for liv eller død, sier Katherine Bouman.