Skriftruller er lest for første gang

Skriftruller lest for første gang

I nesten 2000 år har forkullede skriftruller fra et bibliotek i Herculaneum ligget uleste. Nå avslører CT-skanninger innholdet deres.

Forkullede skriftruller kan leses

Nesten 2000 år etter at vulkansk aske begravde de to romerske byene Pompeii og Herculaneum i 79 e.Kr., kan forskerne lese forkullede skriftruller fra et bibliotek i Herculaneum.

Skriftrullene ligner på noe fra en fyllplass: de er svarte, deformerte og porøse. Flere forsøk på å lese dem med forskjellige skannemetoder gjennom de siste 50 årene har vært mislykket.

Først da skriftrullene hadde fått seg en runde i en kraftig CT-skanner i det europeiske synkrotronsenteret i Grenoble i Frankrike, trådte flere bokstaver tydelig frem. Når metoden er uttestet, tror forskerne det blir mulig å avsløre teksten i en hel papyrusrull i løpet av bare noen timer.

CT-skanner avslører teksten i skriftruller

Ordinær røntgen kunne ikke avdekke teksten i skriftrullene fordi oldtidens blekk inneholdt røykpartikler og derfor smeltet sammen med den forkullede papyrusen på røntgenbildene. En kraftig CT-skanner kunne derimot identifisere de ørsmå nivåforskjellene i materialet, som blekket dannet på papyrusen.

Klikk på bildet for å se det i en større versjon.

Rull 1 og 2 er de to rullene som nettopp er blitt analysert, mens rull 3 er en av dem som ble analysert på et tidligere tidspunkt.

En sammenligning av bokstavenes form på tvers av rullene har pekt på en mulig tekstforfatter, nemlig den greske skribenten og poeten Filodemus, som levde i 1. århundre f.Kr.

CT-skanning avslører også mumiers hemmeligheter Det er ikke bare de forkullede skriftrullene fra Herculaneum som gir oss viten om fortiden. CT-skanning av mumier forteller oss flere tusen år gamle historier. Les mer i artikkelen:

Vesuvs skriftruller

De cirka 1800 forkullede skrift- rullene ble utgravd for 260 år siden, men bare få av dem er blitt rullet ut.

• 585 ruller er åpnet helt med en mekanisk metode, men mange ble ødelagt i prosessen.

• 209 skriftruller er delvis utrullet.

• Omkring 1000 ruller har aldri vært forsøkt åpnet.

• Av de åpnede rullene er cirka 350 blitt tydet.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: