Exosuit dykkerdrakt

Dykkerdrakt er en ubåt

Den nyutviklede dykkerdrakten Exosuit fungerer som en slags ubåt dykkeren kan ta på. Iført den 240 kg tunge aluminiumsdrakten kan dykkeren bevege seg ned i mer enn 300 meters dybde – og blant annet gjøre funn fra gresk oldtid.

13. februar 2015

Verdens mest avanserte dykkerdrakt har for første gang hatt kontakt med saltvann – og suksessen var udiskutabel.

Under en ekspedisjon utenfor den greske øya Antikythera har en flernasjonal gruppe dykkere og arkeologer utforsket et omkring 2000 år gammelt skipsvrak som ble oppdaget av svampdykkere i år 1900.

Dykkerdrakt fungerer som miniubåt

Litt av vraket befinner seg på hele 120 meters dyp, og der kom den nyutviklede Exosuit-dykkerdrakten virkelig til sin rett. Drakten virker som en slags bærbar ubåt som mangedobler tidsrommet dykkeren kan oppholde seg på store dyp. Exosuit er utstyrt med gripetenger, lys og motorer som både gir fremdrift og øker dykkerens rekkevidde.

Dykkerdrakt gjør nye oldtidsoppdagelser

På nært hold så gruppen at skipet var langt større enn de hadde trodd, og at det måler cirka 50 meter fra baug til akter. Vrakdelene ligger spredt over et cirka 300 meter langt område, og mange av dem, blant annet utallige over en meter lange ankere av bly, lå skjult nede i havbunnen.

Blant gjenstandene ekspedisjonen tok med seg opp fra dypet, var et to meter langt spyd av bronse, i sin tid sannsynligvis en del av en gigantisk statue, og en vakkert ornamentert sengestolpe.

OVERSIKT: Exosuit dykkerdrakt

1. FIBEROPTISKE KABLER sikrer dykkerens kontakt med morskipet. Han kan via dem blant annet sende bildeopptak i sanntid opp til overflaten.

2. OKSYGENSYSTEMET gjenbruker og renser luften for at dykkeren skal kunne jobbe i dypet i opptil 50 timer.

3. FIRE MOTORER skaper fremdrift. Dykkeren aktiverer og styrer de fire motorene med føttene.

4. DRAKTEN har bøyelige ledd i armer og ben og sikrer dykkeren god bevegelighet.

5. KRAFTIGE LED-LAMPER gjør det mulig for dykkeren å lyse opp det mørke havet.

6. GRIPETENGER som styres innenfra, tillater dykkeren å plukke opp både stort og smått.

Den første dykkerdrakten åpnet en ny verden

For hundre år siden var livet i havets dyp stort sett et mysterium. Men forskjellige oppfinnelser gjorde det også mulig å utforske delene av jordkloden som ligger under vann. Les mer i artikkelen om Jacques Cousteau, som sto bak mange nye oppfinnelser til ekspedisjoner under havoverflaten:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: