Mark Stone/University of Washington

Forskere forvandler insekter til videodroner

Et superlett, fjernstyrt kamera gir biologer muligheter for å se verden med insektenes øyne.

Forskere fra University of Washington i USA har laget et videokamera som er så lite og lett at det kan monteres på ryggen av en bille. Dermed kan biologer få et helt nytt innblikk i insektenes verden.

Kameraet drives av et batteri og er utstyrt med en datachip og en antenne som sender bildene trådløst til en mobiltelefon som kan være opptil 120 meter unna. Det tar opp video med fem bilder i sekundet i en oppløsning på 160 x 120 piksler.

Et nytt kamera, som bare veier 248 milligram, kan bæres rundt av en bille. Neste skritt blir et kamera insekter kan fly med.

© Mark Stone/University of Washington

Fra mobilen kan forskerne via Bluetooth fjernstyre kameraets bevegelser. Det skjer ved å sende strøm gjennom en arm kameraet er montert på.

Strømmen får armen til å bøye seg, slik at kameraet svinges til den ene siden. Dermed kan forskerne svinge 60 grader med kameraet.

VIDEO: Se kameraet i aksjon

Hele kamerasystemet veier bare 248 milligram, altså mindre enn en pengeseddel, og det er dermed det letteste trådløse og fjernstyrte kameraet som er bygget.

Forskerne har til gjengjeld ingen kontroll over hvor billen går, men det mener de heller ikke er nødvendig.

Forskere monterte det ultralette kameraet på ryggen av en bille, som deretter vandret rundt med det uten problemer. Billen fikk ingen skader.

© Mark Stone/University of Washington

Ideen er å montere kameraer på for eksempel hundre biller og slippe dem løs i det området biologer vil kartlegge eller overvåke.

Neste skritt er å kutte vekten av kamerasystemet med 50–100 milligram, slik at insekter som for eksempel humler kan fly rundt med det.