Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikroforstærker, opfinder

Forskere finner opp verdens minste forsterker

En ny mikroforsterker er bare en tusendedel av et hårstrå tykk. Oppfinnelsen kan gjøre smarttelefoner bedre og mindre.

Bret Latter/Sandia Labs

Moderne smarttelefoner har en rekke komponenter som skal sende og motta signaler.

De fleste signalene er elektroniske, men hvis de kunne overføres som akustiske signaler – via lydbølger i et ekstremt høyt frekvensområde – ville elektroniske apparater kunne bygges både mindre og bedre.

Og nå har forskere i USA utviklet en akustisk forsterker som bare måler 0,5 mm2, men som kan forsterke lyden hundre ganger.

Mikroforstærker, mikroskop

Forsterkeren er bare en liten prikk på en mikrochip. Den dekker et areal på 0,5 mm2.

© Bret Latter/Matt Eichenfield/Sandia Labs

Ideen om veldig små akustiske forsterkere er ikke ny. For omkring 50 år siden forsøkte forskere å lage lignende akustiske radiokomponenter, men med tidens teknologi var det umulig å gjøre dem små nok.

I dag har forskere tilgang til både elektronmikroskop og halvledende materialer som er veldig tynne og samtidig av høy kvalitet. Til den nye forsterkeren har forskerne brukt et halvledermateriale som er bare en tusendedel av et hårstrå tykt – bare 83 atomer.

Det er selvsagt uhyre vanskelig å bearbeide et så tynt materiale, så forskerne måtte bruke en bestemt nanoproduksjonsmetode der materialet bindes til flere lag krystaller. Dermed er det mulig å bruke kjemiske metoder til å fjerne 99,99 prosent av materialet og skape en helt glatt overflate.

Forsterkeren er et gjennombrudd i den elektroakustiske forskningen, men teknologien kan ikke overføres direkte til neste generasjon smarttelefoner. Hvis signaler skal overføres via lydbølger i stedet for elektroner, må de elektroniske apparatene konstrueres på en helt annen måte.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul