Shutterstock
Mann under varm sol

Forskere finner opp tekstil som kan kjøle deg ned

Ingeniører har utviklet et nytt tekstil som reflekterer lys og sender ut varme. Når det brukes i klær, har det derfor en nedkjølende effekt sammenlignet med vanlige tekstiler.

Det er nok de færreste som har lyst til å ta på klær hvis det er varmt. Men kanskje blir det annerledes i framtiden.

Kinesiske ingeniører fra Huazhong University of Science and Technology har nemlig utviklet et tekstil som ved hjelp av nanoteknologi og ulike stoffer reflekterer lys og skiller ut varme.

Vevd inn i klær betyr det at tekstilet kan kjøle kroppen med adskillige grader, selv når det er veldig varmt.

Mikroskopiske perler blokkerer og sender ut lys

Tekstilets egenskaper kommer blant annet fra mikroskopiske partikler som er arrangert i perler og fibre. Flere av stoffene i det nye tekstilet brukes allerede til lignende formål, for eksempel titanoksid, som ofte inngår i solkrem.

Dessuten inneholder metastoffet også teflon og en bioplast ved navn polymelkesyre (eller Polylactic Acid).

Teflon og titanoksid virker nedkjølende fordi de reflekterer UV-lys. Samtidig kan polymelkesyren ta opp og deretter sende ut den infrarøde varmen fra kroppen.

Et typisk problem ved normale tekstiler i klær er at de ikke tillater oss å kvitte oss med varmen fra det infrarøde lyset, som er kroppens naturlige måte å kjøle seg ned på.

Holder huden kald i stekende sol

Tekstilet er først og fremst utviklet til mennesker i varme klima som nå blir enda varmere på grunn av den globale oppvarmingen. Og de første forsøkene ser lovende ut.

En forsøksperson ble satt i direkte sollys mens han var ikledd en vest der halvparten var laget av det nye tekstilet, mens den andre halvparten var av bomull.

Etter en time hadde temperaturen på huden hans steget fra 31 til 37 grader under bomullen, men bare til 32 grader under det nye tekstilet.

Varmekort over torso med koldere halvdel

I et forsøk satt en mann i solen ikledd en vest der den ene halvparten var av bomull, den andre av det nyutviklede metastoffet. Under metastoffet (høyre halvpart) var huden hans fem grader kaldere enn under bomullen (venstre halvpart).

© S. Zeng et al./Science

I et annet forsøk sto tre biler ute i den stekende middagssolen fra klokken 11 til 13. En bil var dekket med det nye tekstilet, en annen med et vanlig bildekke, og den siste sto udekket.

I den utildekkete bilen steg temperaturen til hele 60 grader, mens det vanlige bildekket begrenset temperaturstigningen til 57 grader. Under den nye tekstilen steg temperaturen bare til 30 grader.

En av fordelene med det nye tekstilet er at det er lett å arbeide med og sy inn i vanlige klesplagg. Forskerne håper derfor på at deres nye klær kan masseproduseres innenfor et år.