Dessuten inneholder metastoffet også teflon og en bioplast ved navn polymelkesyre (eller Polylactic Acid).
Teflon og titanoksid virker nedkjølende fordi de reflekterer UV-lys. Samtidig kan polymelkesyren ta opp og deretter sende ut den infrarøde varmen fra kroppen.
Et typisk problem ved normale tekstiler i klær er at de ikke tillater oss å kvitte oss med varmen fra det infrarøde lyset, som er kroppens naturlige måte å kjøle seg ned på.
Holder huden kald i stekende sol
Tekstilet er først og fremst utviklet til mennesker i varme klima som nå blir enda varmere på grunn av den globale oppvarmingen. Og de første forsøkene ser lovende ut.
En forsøksperson ble satt i direkte sollys mens han var ikledd en vest der halvparten var laget av det nye tekstilet, mens den andre halvparten var av bomull.
Etter en time hadde temperaturen på huden hans steget fra 31 til 37 grader under bomullen, men bare til 32 grader under det nye tekstilet.
I et annet forsøk sto tre biler ute i den stekende middagssolen fra klokken 11 til 13. En bil var dekket med det nye tekstilet, en annen med et vanlig bildekke, og den siste sto udekket.
I den utildekkete bilen steg temperaturen til hele 60 grader, mens det vanlige bildekket begrenset temperaturstigningen til 57 grader. Under den nye tekstilen steg temperaturen bare til 30 grader.
En av fordelene med det nye tekstilet er at det er lett å arbeide med og sy inn i vanlige klesplagg. Forskerne håper derfor på at deres nye klær kan masseproduseres innenfor et år.