Forskere advarer: Så enkelt er det å hacke elbilen din

Elbiler er åpenbare og enkle mål for hackere, advarer flere forskere. De etterlyser politiske løsninger på en trussel som kan få alvorlige konsekvenser for hele land.

Hackere kan trolig ta kontroll over ladepunkter og bestemme når elbilen skal lades.

© Shutterstock

Med ny teknologi følger nye farer.

Det gjelder også neste generasjons biler, ifølge en italiensk cybersikkerhetsforsker.

Marco De Vincenzi, forsker ved Italias nasjonale institutt for informasjonsteknologi og telekommunikasjon (IIT), brukte nylig en konferanse til å advare om at elbiler er. sårbare for hackerangrep.

Ladestasjoner kan åpne opp for alvorlige hackerangrep

Elbiler er sårbare for digitale angrep når de lades.

Mens batteriene lades, utveksler ladestasjonen og bilen utveksler en mengde informasjon.

På denne måten kan ondsinnede hackere bryte seg inn i ladestasjonene og derfra spre virus eller annen såkalt skadevare til bilene.

Ifølge de italienske forskerne kan dette virkelig skape problemer. For eksempel kan hackere installere programmer som gjør det mulig å fjernstyre elbilen – uten at eieren vet om det.

Et annet skrekkscenario er at hackere kan installere programmer som henter ut personlig informasjon – den mest åpenbare faren er nok bankinformasjon. Opplysningene kan brukes til tyveri eller utpressing.

Kan sette hele land i fare

I presentasjonen tok De Vincenzi og kollegene hans også opp faren for at hackerangrep mot elbiler potensielt kan spre seg til andre nettverk – som wifi-tilkoblingen hjemme eller på jobben.

I ytterste konsekvens kan angrepet til og med ramme hele land.

Hackere kan relativt enkelt ta kontroll over ladepunktene og bestemme når elbiler skal lade og ikke lade.

Dermed kan de få alle elbiler i et land til å lade samtidig, noe som kan få katastrofale konsekvenser for landets strømforsyning.

I 2021 ble oljeselskapet Colonial Pipeline hacket i USA, noe som lammet store deler av landets infrastruktur – inkludert flytrafikken – da store mengder olje plutselig ble holdt som gissel.

Først da selskapet betalte over fire millioner dollar (rundt førti millioner kroner i dag) til hackerne, kunne kundene igjen få levert drivstoff.

Det har allerede vært flere cyberangrep mot ladestasjoner i blant annet Russland, Storbritannia og USA.

Flere forskerteam har allerede slått alarm om den nye trusselen.

Se video av hackerangrepet på amerikanske ladestasjoner her

Marco De Vincenzi og hans kolleger skriver i et notat at det første skrittet bør tas av regjeringer og internasjonale organisasjoner som EU og FN.

Ifølge forskerne bør beslutningstakerne innføre strengere regler og utarbeide konkrete protokoller for å gjøre det enklere for selskapene som driver ladestasjonene, å beskytte kundenes data.