NASA Glenn Research Center/The SMART Tire Company
rover-dæk

Flate dekk går kanskje over i historien

Bedrift har funnet opp dekk som aldri punkterer. Dekkene er basert på romteknologi fra Nasa – og de vil være i salg om ikke lenge.

Nå kan det bli slutt på å måtte stanse for å skifte et flatt dekk. En amerikansk bedrift har funnet opp et luftfritt dekk som aldri punkterer.

Med hjelp fra moderne romteknologi har bedriften The SMART Tire Company funnet opp en type dekk som i tillegg til å være punkteringsfritt også er bra for klimaet.

Den revolusjonerende teknologien vant nylig to priser på oppfinnermessen CES 2023 i kategoriene «øko-teknologi, smart energi og bærekraft» og «kjøretøyteknologi og avansert mobilitet».

METL-cykeldæk

Det er dette luftfrie sykkeldekket som nylig har vunnet to priser for den unike konstruksjonen. Dekket heter METL, og det vil være i butikkene i løpet av våren 2023. Bildet viser imidlertid bare prototypen, der det er en gummikapsel rundt dekkets indre. På de METL-dekkene som kommer på markedet våren 2023, vil hele dekket bestå av nikkel-titan, som også er mer klimavennlig å produsere enn klassiske gummidekk.

© The SMART Tire Company

Dekk testet på Mars

Den amerikanske romorganisasjonen Nasa har satt i gang et eget program, NASA Startup Studio, der de deler noen av sine banebrytende romteknologier for å omsette dem til nyttige produkter her på jorden.

Det er på bakgrunn av Nasas hjul-oppfinnelser at The SMART Tire Company har utviklet teknologien Shape Memory Radial Technology (SMART), som de mener vil revolusjonere dekkindustrien.

Teknologien baserer seg nærmere bestemt på Nasas Mars-rovere. Den røde planetens brutale terreng – i kombinasjon med temperaturer ned til –100 °C – krever ekstra elastiske dekk.

mars-rover

En illustrasjon av Nasas Perseverance-rover. Det er dekkteknologi herfra SMART-konstruksjonen har bygd videre på.

© NASA/JPL-Caltech

Derfor er dekkene lagd av en legering av nikkel og titan. Dekkene er sterke som titan og likevel elastiske som gummi. Og viktigst: De trenger ikke luft.

Egenskapene er typiske for såkalte formhukommelseslegeringer.

Dette er legeringer, altså metallblandinger, som har evnen til å bøyes og deretter vende tilbake til sin opprinnelige form.

SMART-bildæk

En prototype av et superelastisk og robust bildekk basert på SMART-teknologi inspirert av Nasa.

© The SMART Tire Company

Klimavennlige og sikre dekk

De nye superelastiske metalldekkene gjør altså at du aldri vil punktere mer.

Og ifølge The SMART Tire Company stammer 75 prosent av dekkindustriens omsetning fra utskiftningsdekk. Å fjerne dette vil være gunstig for klimaet.

I tillegg er de nye SMART-dekkene sikrere enn konvensjonelle dekk siden om lag 20 prosent av nødssituasjoner på veiene skyldes dekkproblemer på grunn av blant annet trykktap.

I framtiden trenger vi ikke konsentrere oss om å styre biler trygt gjennom trafikken. I stedet kan turen i den romslige kupeen utstyrt med berøringsskjermer brukes til jobb, avslapning eller samvær med familien.

© Volvo CAR CORP.

Les også:

Det første produktet fra The SMART Tire Company skal være klart i løpet av året. Det vil være en type luftfritt sykkeldekk som får navnet METL. På sikt vil selskapet utvide med dekk til person- og lastebiler.

De nye dekkene skal også brukes til framtidige romferder på planeter med enda vanskeligere forhold enn Mars.