Raysonho
Google Glass, mand, brille

Fire Google-forsøk endte i fiasko

Ikke alle påfunn kan være like gode. Og for et selskap som lever av å finne opp morgendagens teknologi, må det nødvendigvis gå galt nå og da. Google har brukt milliarder på briller som ingen brukte, og metavers som ingen besøkte.

Google står bak verdens suverent mest brukte søkemotor, et e-postsystem med to milliarder brukere og Street View, som dekker 20 millioner kilometer vei.

Men mellom de dundrende suksessene gjemmer det det seg også dundrende fiaskoer, for eksempel en virtuell virkelighet, et smart alternativ til Facebook og en fiks mulighet for aldri å fjerne blikket fra skjermen.

Livlig verden fikk et kort liv

Sommeren 2008 fikk alle eiere av en Google-konto mulighet til å gå inn i en helt ny verden: Google Lively.

Brukerne i den virtuelle verdenen kunne skape sin egen figur – eller avatar – og møte andre avatarer, bygge videre på den virtuelle verdenen eller dra på oppdagelsesreise. De mulighetene var det imidlertid svært få som brukte.

Google Lively, personer

I den virtuelle verdenen kunne brukere via en avatar gå på oppdagelsesferd eller chatte med hverandre.

© Google

På det tidspunktet hadde den virtuelle verdenen Second Life allerede millioner av brukere, men selv om Googles verden tilbød massevis av nye smarte funksjoner, trakk den rett og slett ikke nok brukere.

Etter mindre enn et halvt år bestemte Google seg for å ta livet av Lively. Second Life finnes fortsatt og har i dag over seksti millioner brukere.

Nytt medium ble knust av Facebook

Med en halv milliard profiler var Facebook verdens største sosiale medium i 2010. Men så bestemte Google seg for å ta opp kampen.

Googles nye medium het Google+ og ble lansert i 2011. I begynnelsen var det en enorm suksess. Etter bare fjorten dager hadde ti millioner brukere en profil, og en uke senere hadde ti millioner til kommet til. Med den hastigheten ville Google+ passere Facebook i løpet av kort tid.

Etter en lovende start måtte det sosiale mediet Google+ til slutt se seg slått av giganten Facebook.

© Google

Google+ hadde videochat, integrasjon med andre Google-tjenester og gode muligheter for å bestemme innhold, men etter noen få år stanset veksten, og Google mistet troen på at de kunne slå Facebook. I 2019 ble «G+» stengt.

Veksten til Facebook fortsatte. I dag er det nesten tre milliarder profiler på det sosiale mediet.

Lett brille ble en enorm fiasko

Med en fiks brille på nesen trengte du ikke lenger bøye hodet for å taste på mobilen. I 2012 var Google overbevist om at «smartbriller» ville ta verden med storm. Men de tok feil.

Brillen hadde navnet Glass og kunne betjenes via den trykkfølsomme brilleinnfatningen eller med talekommandoer. Skjermbildet ble projisert i brukerens synsfelt slik at det for eksempel var mulig å få vist en ruteveiledning uten å fjerne blikket fra trafikken.

Google Glass, brille

Google Glass var briller som kunne vise for eksempel søkeresultater, bilder og veivisning rett i brukerens synsfelt.

© Dan Leveille

Likevel ble Glass en fiasko. En pris på 12 000 kroner, kort batteritid og liten skjerm gjorde at etterspørselen ble dårlig. Dessuten ble andre irritert fordi det var umulig å se om brukeren leste e-post eller filmet omgivelsene sine. Etter et år ble salget innstilt, og i mars 2023 droppet Google en relansering.

Flygende vindmølle gikk på grunn

Google har med sine mange servere et gigantisk strømforbruk. For å få en grønnere profil valgte selskapet i å investere i fornybar energi og kjøpte i 2013 selskapet Makani.

Makani var allerede i gang med å bygge en flygende vindturbin, og Googles millioner satte fart på utviklingen.

Vindmølle, Makani

De flygende vindturbinene ble blant annet testet over Nordsjøen, men teknologien fungerte ikke.

© Makani Technologies

Makanis vindturbiner skulle plasseres i havvindparker utenfor kysten. Men i stedet for å plassere selve turbinen på toppen av et høyt tårn, fungerte tårnet bare som ankerpunkt. Selve turbinene var montert på en drage som kunne sveve høyt over havet. Her oppe er vinden sterkere og jevnere. Strømmen ble sendt fra «Vinddragen» via en kabel ned til ankerpunktet og videre til land.

Etter årevis med tester, prototyper og nye tester bestemte Google seg imidlertid for å skrote energiprosjektet. De flygende vindturbinene var altfor kompliserte å bygge og holde i luften. Siden kostnaden ved å produsere strøm med tradisjonelle vindturbiner samtidig falt, ble prosjektet avsluttet.