Europeisk GPS-konkurrent sliter med defekte klokker
Det europeiske navigasjonssystemet Galileo har møtt på problemer. Flere av de ultrapresise atomklokkene om bord på satellittene har sluttet å virke.

Flere av de presise atomklokkene på Galileo-satellittene har begynt å svikte.
Siden 1999 har EU og ESA forsøkt å sjøsette et globalt navigasjonssystem for å ta opp kampen med det amerikanske GPS-systemet.
Systemet, som heter Galileo, ble tatt i bruk i desember 2016, men bare en måned senere har det støtt på store problemer.
Satellittene som registrerer posisjonen din, er utstyrt med ultrapresise atomklokker. Det er disse atomklokkene som nå stikker kjepper i hjulene på prosjektet – flere av dem har sluttet å virke.
Eksperter er på saken
Hver satellitt har fire atomklokker om bord, men på flere av satellittene er det nå bare tre av fire som virker. Og en satellitt har bare to.
De defekte klokkene er et stort problem for de er grunnlaget for at det er mulig å finne posisjonen din.
>> LES OGSÅ: Slik virker GPS-systemet
I en pressemelding skriver ESA at de har alliert seg med flere produsenter av satellitter og atomklokker for å finne årsaken til feilen. Men det har de fortsatt ikke klart.
Fremtiden er til vurdering
Så langt har ESA sendt opp 18 av 30 planlagte Galileo-satellitter. Organisasjonen vurderer nå om oppskytingen av resten skal utsettes.
Systemet er operasjonelt med de 18 satellittene, men er avhengig av samarbeid med GPS-satellittene til de 12 siste blir sendt opp.
Hver satellitt kan klare seg med én klokke, men ESA frykter at alle klokkene etter hvert vil svikte.