© Karen Kasmauski/Getty Images

Er alle fingeravtrykk forskjellige?

Selv genetisk identiske tvillinger vil ende med ulike fingeravtrykk. Det fine mønsteret dannes nemlig helt tilfeldig under fosterutviklingen.

15. oktober 2017

Ikke engang eneggede tvillinger, som har 100 prosent identiske gener, har samme fingeravtrykk. Det er grunnen til at politiet og domstolene overalt i verden aksepterer fingeravtrykk som fellende bevismateriale.

Fingeravtrykket endres ikke

Fingeravtrykkets overordnede oppbygning er bestemt av genene, men de finere detaljene dannes tilfeldig under fosterutviklingen.

I tredje og fjerde fostermåned utvider væsketrykk huden på fingrene til en slags «pute». Når trykket avtar igjen, foldes huden, og dermed oppstår det virvler, buer og slynger i et mønster som er forskjellig fra finger til finger og fra person til person.

Når fingeravtrykket først er dannet, er det helt fastlagt og endres ikke.

Vil du ha flere vitenskapelige svar på hvorfor du ser ut som du gjør? Så prøv tre utgaver av Illustrert Vitenskap.

Er ditt fingeravtrykk unikt?

På bakgrunn av statistiske modeller har forskere kommet fram til at sannsynligheten for en fullstendig match er lik null. 

Om hvert avtrykk virkelig er unikt, er veldig vanskelig å etterprøve vitenskapelig – det ville nemlig kreve at forskerne tok fingeravtrykkene til alle de sju milliarder menneskene på jorda.

Alle fingeravtrykk kan deles inn i tre typer

Når en person skal identifiseres ut fra et fingeravtrykk, fastslår etterforskeren først hvilken type fingeravtrykk det er snakk om. Fingeravtrykk deles inn i tre hovedtyper med hvert sitt karakteristiske mønster: slynger, buer og virvler.


Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: