nb_u05 polonium

Marie Curie-stoff sentralt i høypolitisk giftmord

Det radioaktive grunnstoffet polonium, som Marie Curie oppdaget i 1898, er en sentral del av en oppsiktsvekkende britisk rettssak mot russiske snikmordere, som nå impliserer selveste Vladimir Putin.

29. januar 2015 av Carsten Nymann / Jakob Priess

En allerede høyst kontroversiell rettssak mot to russiske FSB-agenter (den russiske etterretningstjenesten, tidl. KGB, red.) som føres i Londons Høyesterett, tok torsdag en dramatisk vending.

Her fremla påtalemyndigheten en rapport som slår fast at den russiske presidenten, Vladimir Putin, sannsynligvis personlig ga ordre til et giftmord på en tidligere KGB-agent i 2006.

Ifølge rapporten hadde Putin både makt og motiv – et sterkt personlig fiendskap – til å beordre den russiske informanten og eks-spionen, Alexander Litvinenko, myrdet.

Samtidig slår undersøkelsen fast at et drap foretatt av den russiske etterretningstjenesten, som Putin tidligere selv var sjef for, må ha krevet godkjenning av presidenten personlig.

Curie-gift eliminerte eks-spion

Rettssaken, som nå trekker inn den mektige russiske lederen, ble innledet i januar i fjor i London.

Her står to tidligere FSB-agenter, Andrei Lugovoy og Dmitri Kovtun, anklaget for i 2006 å ha begått et giftmord på Alexander Litvinenko med polonium-210.

Grunnstoffet polonium er ytterst radioaktivt og ble oppdaget av dobbelt nobelprisvinner Marie Curie og hennes mann Pierre Curie i 1898.

Gift i teen

Den mest utbredte polonium-isotopen, 210PO, sender ut alfastråling, som ikke kan trenge igjennom huden, men som er ekstremt giftig hvis den havner i kroppen på annet vis.

Ifølge aktoratet og den nylig frigitte rapporten ble Alexander Litvinenko forgiftet med nettopp polonium-210, som ble helt i teen hans under et møte på et hotell i London i 2006.

Litvinenko døde bare to uker senere av strålingsskader, og torsdagens rapport slår fast at det var som en direkte følge av de to FSB-agentenes forgiftning av ham – og med stor sannsynlighet på Putins ordre.

Gift fører til organsvikt

I kroppen binder det radioaktive stoffet seg lynraskt til milten, nyrene og leveren, som blir bombardert med radioaktive bølger.

De umiddelbare symptomene ved poloniumforgiftning er oppkast, neseblod, hårtap og feber. Til slutt svikter lever, milt og hjerte.

Les mer om Litvinenko og andre høyt profilerte giftsaker:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: