Emergency Brake/Wikimedia Commons
toiletrengøring

Er dovask snart en saga blott?

Forskere har 3D-printet et supertoalett som ikke trenger å rengjøres. Teknologien kan spare deg for hardt arbeid og nærkontakt med toalettskålen, men også unngå sløsing med vannressurser.

Vannklosettet er en teknologi som har reddet menneskeheten fra mange sykdommer, som kolera, dysenteri og hepatitt A.

Selv om veien har vært lang fra oppfinnelsen av vannklosettet på slutten av 1500-tallet og den påfølgende utbredelsen på 1850-tallet til moderne toaletter med oppvarmede seter og ulike stråletrykk, fortsetter teknologien å utvikle seg.

Forskere fra Huazhong tekniske universitet i Kina har tatt teknologien til nye høyder ved å lage et toalett der skålen aldri trenger å rengjøres.

I en forskningsartikkel i tidsskriftet Advanced Engineering Materials presenterer de sin nye oppfinnelse, som de på folkemunne kaller ARSSFT (Abrasion-Resistant Super-Slippery Flush Toilet).

3D-printet supertoalett

Forskerne har utviklet en 3D-printet toalettoverflate som er så glatt at nesten ingenting kan feste seg på den – selv etter lang tids bruk.

Ekstremt glatte toalettoverflater er ikke noen ny oppfinnelse. Det finnes allerede nonstick-spray, og på enkelte fly er toalettene belagt med teflon. Problemet er at de blir slitt.

ARSSFT-toalettet består av en blanding av spesielle plastpartikler absorberer lite vann, og vannavstøtende silikapartikler.

Ved hjelp av en avansert laserteknikk har forskerne støpt en selvbærende tredimensjonal struktur med en porøs konstruksjon som kan tilføres smøremidler.

toiletforsøg

Forskjellige tyktflytende væsker ble tømt i skålen uten at noe satte seg fast. Nederst til høyre har vi kinesisk grøt og øverst til høyre kunstig avføring.

© Advanced Engineering Materials (2023)

Deretter ble toalettet påført en silikonolje som trengte dypt inn i materialet. Den fungerer som et slags smøremiddel som holder overflaten på toalettet helt glatt.

Sparer vaskemidler og vann

Foreløpig har forskerne bare laget en liten versjon av toalettet, en tiendedel av størrelsen på et vanlig toalett, og utsatt det for en lang rekke tester.

I tillegg til å bli testet med kraften fra åtte liter vann, ble prøver av yoghurt, grøt og syntetisk avføring helt ned i kummen. Mindre prøver av materialet ble dyppet i honning og gjørmevann, men ingen ting festet seg.

For å teste toalettets slitestyrke ytterligere pusset de overflaten med sandpapir mer enn 1000 ganger uten at materialet mistet glideevnen.

Det superglatte toalettet sparer oss ikke bare for rengjøringsmidler og hardt arbeid, men også for mye toalettspyling, som på verdensbasis utgjør 141 milliarder liter vann per dag, skriver forskerne.

De mener at toalettet i første omgang kan brukes på fly og tog, samt på offentlige toaletter med begrenset tilgang til avløpssystemer.