Er øl best på boks eller flaske?

Jeg innbiller meg at flaskeøl smaker bedre enn boksøl. Er det noe i det? Og hva med holdbarheten – er boksen eller flasken best?

© Shutterstock

Mer enn 60 prosent av øldrikkere synes øl smaker bedre på flaske enn på boks, mens bare 11 prosent foretrekker boksen. Men ifølge en blindtest kan ikke folk skille mellom de to.

Men det betyr ikke at forkjærligheten til flaskeøl er ren innbilning.

Beholderens betydning for smaken er nemlig avhengig av hvilken type øl det er snakk om.

Øl inneholder tusenvis av smaksstoffer fra blant annet humle, malt og selve gjæringsprosessen. Etter hvert blir stoffene brutt ned, noe som endrer smaken.

IPA endrer seg minst

En amerikansk forskergruppe har sammenlignet effektene av å oppbevare øltypene IPA og Amber Ale i henholdsvis glassflasker og aluminiumsbokser.

Like etter brygging ble flaskene og boksene oppbevart på kjøl i en måned og deretter ved romtemperatur i fem måneder for å etterligne hvordan øl vanligvis blir oppbevart. Annenhver uke åpnet forskerne en flaske og en boks og analyserte innholdet.

Konsentrasjonen av smaksstoffer varierte mest i Amber Ale, både på flaske og på boks, mens beholderens innflytelse på smaksstoffene i IPA var ikke like tydelig.

Forskerne konkluderte derfor med at det ikke finnes en ideell beholder til øl. Smak og holdbarhet avhenger mer av øltypens kjemiske sammensetning enn av om den er oppbevart i en flaske eller på en boks.