Boeing
boeing supersonisk

Nærmer Nasa seg en erstatter for Concorde?

Nasa planlegger å utvikle et supersonisk passasjerfly som skal frakte reisende over Atlanteren på langt under halvparten av tiden det tar i dag.

I årene mellom 1976 og 2003 kunne man krysse Atlanteren med overlydsflyet Concorde, som kunne nå en hastighet på mach 2,04, altså vel to ganger lydhastigheten.

Med en toppfart på 2179 km/t kunne Concorde frakte passasjerer fra New York til London på 2 timer og 53 minutter.

Concorde ble pensjonert i 2003, blant annet på grunn av en ulykke og mye støyforurensning.

I dag tar det rundt åtte timer å krysse Atlanteren med en hastighet på under mach 1, rundt 965 km/t.

Det ønsker den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa å endre på. De planlegger å lansere en ny type supersonisk passasjerfly, ifølge en pressemelding.

Ikke bare vil det fly raskere enn Concorde, det vil også kunne dempe smellet som oppstår når fly overskrider lydens hastighet, og som kan være til stor plage for folk på bakken.

Dunk i stedet for smell

Nasa har utarbeidet to tolvmånederskontrakter med Boeing og Northrop Grumman Aeronautics Systems, i samarbeid med andre ekspertselskaper på området.

De skal komme med hvert sitt forslag til et supersonisk passasjerfly som bygger på Nasas X-59, som kan dempe overlydssmellet til et dunk.

x-59

Det nye supersoniske passasjerflyet skal bygge på teknologien fra Nasas X-59-fly, som er utviklet av Lockheed Martin. Flyet kan bryte lydmuren uten å lage det karakteristiske og plagsomme overlydssmellet.

© Lockheed Martin Corporation

I et typisk supersonisk fly samles sjokkbølgene fra nesen, vingene, cockpiten og andre deler fra spissen til halen når flyet overskrider lydhastigheten.

Når sjokkbølgene passerer over bakken, stiger lufttrykket kraftig, synker og stiger så raskt igjen, noe som skaper en smell på opptil 110 desibel.

På et X-59 er nesen strukket ut, og hele flyet er slankere. Det gjør at sjokkbølgen brytes opp i en rekke svakere bølger, slik at det ikke blir noe egentlig smell.

Den første testflyvningen

X-59 anslås å kunne nå hastigheter på opptil mach 1,4. Den første testflyvningen vil finne sted i slutten av 2023.

Flyene fra de to utviklingsgruppene skal imidlertid kunne nå en hastighet på mellom mach 2 og mach 4. Dette tilsvarer mellom 2470 og 4900 km/t. Til sammenligning kan et F/A-18 jagerfly nå en toppfart på mach 1,8.

Med en fart på mach 4 vil en tur over Atlanteren fra New York til London bare ta litt over halvannen time.

I tillegg til teknologien må imidlertid også lovgivningen være på plass før det nye flyet kan komme på vingene, ettersom det er ulovlig å fly raskere enn lyden i flere land.

Dessuten blir det nok de færreste som får mulighet til å prøve det nye flyet, for man regner med at billettene blir av det dyre slaget.