Se den nye betongprinteren i arbeid
Ved å printe den nederste delen på stedet kan fundamentet bli bredere, og dermed kan den ferdige vindmøllen bli mye høyere. Firmaet har planer om vindmøller der den nederste delen av betong rekker 80 meter opp i luften.
På toppen av betongdelen skal den egentlige vindmøllen av stål monteres, slik at den i alt blir 200 meter høy.
Høyere møller gir mer strøm
Ingeniører fra firmaet COBOD har testet den nye teknikken ved å printe en ti meter høy prototype i oktober 2019 i København. Den rørformede betongkonstruksjonen består av en indre og en ytre skal, som er forbundet av bølgeformede strukturer. Både skallet og forbindelsen mellom dem er 3D-printet.
Gevinsten ved å bygge høyere vindmøller er at de kan utnytte den sterkere vinden i de høyere luftlagene, som samtidig er mer stabil, fordi det ikke er turbulens skapt av bygninger og trær.
Det betyr for eksempel at en vindmølle på 5 megawatt, som kan produsere om lag 15 gigawatt-timer i året i 80 meters høyde, vil øke produksjonen til over 20 gigawatt-timer hvis den løftes opp i 160 meters høyde.
Det høyeste vindmølletårnet til lands står i dag i Gaildorf i Tyskland. Det er bygget på toppen av et vanntårn og rekker 178 meter opp i luften.