Alpha 311

Vindmølle høster strøm fra trafikken på motorveien

Et britisk firma vil sette opp møller langs motorveiene og høste strøm fra bilene som kjører forbi.

Nye oppfinnelser kan være så enkle og åpenlyst geniale at det er vanskelig å forstå at de ikke for lengst er gjort.

En av dem er nå skapt av det britiske firmaet Alpha 311. Ideen er å bruke den eksisterende infrastrukturen langs motorveier til å generere og transportere ren energi.

VIDEO: Se trafikkmøllene i funksjon

Sylinderformede møller på lyktestolpene skal drives av lufttrykket fra bilene.

Firmaet vil montere sylinderformede vindmøller på lyktestolpene for å utnytte lufttrykket fra de forbipasserende bilene. Energien fra vindmøllene skal lade opp et batteri som leverer strøm til gatelyktene.

Særlig vindmøllene, som plasseres i midtrabatten mellom veibanene, vil få massevis av energi fra trafikken fordi de aktiveres fra begge sider.

Hver vindmølle kan forsyne ti husstander

Tester av en prototype på vindmøllen viser at den kan produsere opptil 70 kilowattimer i døgnet. Det svarer til produksjonen fra 21 kvadratmeter paneler med solceller, som er nok til å forsyne ti husstander med strøm.

Prototypen på vindmøllen (t.v.) er 1 meter høy, 0,75 meter i diameter og veier 12 kg. Den endelige utgaven (t,h.) vil bare veie 3,7 kg.

© Alpha 311

Firmaet anslår at den endelige utgaven av trafikkvindmøllen vil komme til å koste omkring 20.000 kroner.

De kablene som i dag forsyner gatelyktene med strøm, skal utnyttes til å lede overskuddsstrøm fra vindmøllene ut i strømnettet, slik at systemet kan levere ren energi til andre formål enn veibelysningen.

Firmaet er nå i dialog med myndigheter i både Storbritannia og USA om å sette opp de første vindmøllene langs veiene.