Plasma brenner som kull i et kullkraftverk
Selv om du ikke vil se en fusjonsreaktor som dekker ditt private energiforbruk i løpet av de neste årene, er de nye resultatene likevel gode nyheter for fusjonsenergien.
Forskerne har nemlig klart å få det plasmaet fusjonsenergien blir skapt i, til å kunne varme opp plasma i området til også å skape fusjonsenergi – akkurat som når det ene stykket kull antenner det andre i et kullkraftverk.
LES OGSÅ: Forskere: Fusjonsenergi klar i 2030
Det har blant annet blitt mulig fordi forskerne gjorde hullet laseren strømmer igjennom for å varme opp hydrogenatomene, mindre. Dermed sparte de energi siden energien fra laseren blir mer fokusert.
I tillegg strømlinjeformet forskerne reaktoren og den lille gullpillen med hydrogen slik at energien fra laserne ble tatt opp på en mer effektiv måte.
Samtidig har forskerne gjort de 192 laserstrålene som til sammen løfter temperaturen i gullpillen opp til 100 millioner grader celsius, mer stabile.
Vi er imidlertid fortsatt et stykke fra automatisk energiproduksjon
Rent fysisk er ikke NIF laget for å skape energi til all verdens strømnett, og målsettingen om å produsere energi i store mengder er enda et stykke nede på listen for forskerne.
I stedet vil de i første omgang forsøke å forbedre prosessen så mye at energien fra fusjonen ikke bare skal svare til energien laserne bruker, men den energien de faktisk skaper.
For selv om fusjonsprosessen skaper like mye energi som den laserne trenger for å sette den i gang, skaper fusjonsprosessen nemlig bare 72 prosent av den energien som bølger ut av laserne i form av varmestråling.
Matthew Zepf, som er ekspert på laserdrevet fusjonsenergi fra det tyske Friedrich Schiller-universitetet, mener at den milepælen vil bli nådd i løpet av de kommende årene.
Han mener at en fusjonsreaktor som NIF må kunne skape opptil 100 ganger mer energi enn laserne før den kan brukes aktivt til kommersiell energiproduksjon.