GE Renewable Energy

Verdens største vindmølle står til sjøs

Prototypen på framtidens vindmølle blir fram til 2024 testet på havna i Rotterdam. Men allerede nå er det etterspørsel etter den til tre gigantiske havvindparker i England og USA.

I 2019 ble verdens største vindmølle, Haliade-X, oppført ved havna i Rotterdam, der den skal testes fram til 2024.

Men allerede nå har resultatene vært så overbevisende at vindmøllen har blitt tildelt hovedrollen i tre ambisiøse havvindprosjekter.

Prototypen på vindmøllen Haliade-X tårner seg opp i Rotterdams havn. I 2020 satte den ny verdensrekord ved å produsere 288 mega-wattimer på et døgn.

© GE Renewable Energy

I sin nåværende utgave kan vindmøllen levere 13 megawatt, og i 2020 produserte den 288 mega-wattimer strøm på et døgn. Vindmøllens tårn måler 153 meter, og med sine 107 meter lange vinger strekker den seg i alt 260 meter i været.

Med en enkelt omdreining, som tar vel ti sekunder, kan den levere strøm nok til to husstander i et døgn.

© GE Renewable Energy & Shutterstock

Større og sterkere på 30 år

På tre tiår er havvindmøllene eksplodert i størrelse, samtidig med at de har flyttet lenger ut i havet.

En beskjeden debut

Verdens første havvindpark, som ble stilt opp utenfor Lolland i 1991, bestod av 11 vindmøller som produserte 450 kW hver.

To parker i én vindmølle

En Haliade-X-vindmølle leverer like mye strøm som 29 av de første havvindmøllene og dermed nesten dobbelt så mye som den første havvindparken.

Storbritannia har nå bestemt seg for å bruke vindmøllen i en havvindpark på Doggerbanken i Nordsjøen, som skal anlegges i tre faser.

Fase en og to begynner allerede i 2021. Når havvindparken er ferdig, blir den verdens største, og de 276 møllene vil skape strøm nok til om lag seks millioner husstander, som svarer til fem prosent av Storbritannias samlede strømforbruk.

Verdens største havvindpark, som anlegges i Nordsjøen, vil romme 276 eksemplarer av verdens største vindmølle.

© Jan De Nul

Ved USAs østkyst skal vindmøllen brukes i havvindparken Vineyard Wind, som anlegges utenfor Massachusetts, og som etter planen skal stå klar i 2023. Parken skal skape nok strøm til å forsyne minst 400.000 husstander.

400 vindmøller skal reises på tre år

I tillegg skal et stort antall Haliade-X-vindmøller brukes i havvindparken Ocean Wind, som bygges utenfor Atlantic City i New Jersey, og som skal være i drift i 2024. Her er det målet å forsyne over 500.000 husstander med strøm.

Selskapet GE Renewable Energy, som står bak Haliade-X, kan dermed – bare halvveis inne i prototypens testperiode – se fram til å selge 400 kjempevindmøller de kommende årene.