Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verden er full av naturlige energilagre

Naturlige vannbassenger kan lagre enorme mengder grønn energi – og lagrene ligger faktisk der det blir behov for dem.

Shutterstock

Rundt om i verden venter over en halv million naturlige energilagre bare på å bli fylt med grønn energi. Slik lyder en optimistisk rapport fra Australian National University.

I takt med at verden legger om til grønn energi, og produksjonen av solkraft og vindenergi blir mer og mer effektiv, presser en ny utfordring seg på: Hvordan lagrer vi den grønne energien?

Produksjonen av sol- og vindenergi følger som kjent ikke alltid behovet, så vi må samle opp og lagre den til den skal brukes.

Løsningen finnes i naturen

Ingeniører har problemer med å utvikle billige batterier som kan lagre veldig store mengder energi i lang tid, så det er behov for andre løsninger.

En av dem er å bruke strømmen til å pumpe opp vann fra et basseng som ligger høyt oppe. Her kan energien ligge på ubestemt tid uten at noe går tapt.

Når det senere blir behov for energien, er det bare å åpne slusene og lede vannet gjennom turbinene i et vannkraftverk, som igjen omsetter energien til elektrisk strøm.

Lagre ligger i tettbygde områder

De australske forskerne har gransket målinger foretatt av satellitter for å identifisere de stedene i landskapet over hele verden der det er mulig å lagre energi i naturlige bassenger.

Resultatet viser at hele 530 000 steder er egnet. Og like viktig: Mesteparten av dem ligger i områder som er tett befolket.

Det innebærer at energien kan lagres tett på de stedene der det er behov for den. Et av de få unntakene er Nord-Europa utenom Skandinavia, som må bruke lagre lenger sør.

© ANU/AREM

Kort vei fra lager til forbruker sikrer høy effektivitet

Landskapets energilagre ligger ofte i nærheten av de tettest befolkede områdene. Det gir mindre energitap når strømmen skal transporteres fra vannkraftverkene til forbrukerne.

Forskerne innrømmer at det selvfølgelig er en del av de naturlig skapte bassengene som av ulike årsaker ikke vil kunne utnyttes, men det er ikke noe stort problem.

Ifølge forskerne vil det bare være nødvendig å ta i bruk de aller beste for å få nok lagringsplass til et 100 prosent grønt, verdensomspennende energinett.

Les også:

Energi

Ny teknologi gjør vindmøller 100 meter høyere

3 minutter
Energi

Gjennombrudd: Flytende luft skal lagre grønn strøm

7 minutter
Atomkraft

Forskere: Blå energi kan erstatte atomkraft

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul