nb_u36 gas explosion

Utette gassrør blir til bomber på sekunder

Gass er billig og enkelt når hus skal varmes opp og egg kokes, men som ukens eksplosjon i Paris viste, er brenselet alt annet enn ufarlig.

4. september 2014 av Carsten Nymann

En voldsom gasseksplosjon rystet tidligere i uken Paris. En bygning ble kuttet tvers over og åtte mennesker omkom.

Brannfolk på stedet var raske til å fastslå at en gasslekkasje trolig var skyld i ulykken, og naboer rapporterte at fortauet hadde vært gravd opp like i forveien.

Gass er ekstremt lett antennelig, og på en vanlig gasskomfyr kan naturgass nå temperaturer over 1100 grader C.

Gamle rør er skjøre

Naturgassen som blir brukt som bygass overalt i Europa, transporteres under høytrykk i rørledninger som enten er utført i plast eller innkapslet i stål.

Gamle ledninger kan imidlertid være av støpejern eller ubeskyttet stål. De er derfor spesielt sårbare overfor alt fra gravemaskiner til jordskjelv og frost.

Selv den minste sprekk er farlig

Fordi gassen er under trykk, siver den ut gjennom selv hårfine sprekker, og kan den finne en kanal å komme ut av, finner den raskt veien inn en nærliggende bygning.

Gamle telefonledninger, sprekker i fundamentet eller noe helt tredje kan få gass fra en lekkasje til å sive inn i kjellere eller leiligheter.

Gassen har tilsatt lukt

For å skape en eksplosjon som den i Paris kreves det imdlertid spesielle forhold, der gassen har kunnet samle seg i store mengder før den er blitt antent av f.eks. en gnist.

Naturgass er nemlig – i motsetning til propangass – lettere enn luft og samles ikke så lett i f.eks. kjellere, men vil oftest fordampe ut i det fri hvis det er den minste mulighet.

For å beskytte mot skjulte lekkasjer tilføres gass et kunstig duftmiddel, noe som er grunnen til at mange sier at gass lukter som råtne egg.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: