Strandbeest

Vinden vekker strandmonstre til live

Enorme, fantasifulle vesener sliter Nederlands strender tynne. Disse "Strandbeest" ser livaktige ut, men er bygget av plastrør og flasker. Vinden får dem til å gå, og de reagerer på omgivelsene.

7. januar 2016 av Anders Bruun

På noen strender i Nederland kan man oppleve et selsomt syn: Enorme, insektlignende vesener som med rolige og målrettede bevegelser beveger seg av sted, stopper opp, værer mot vinden og fortsetter.

En ny livsform

Selv om vesenene ser livaktige ut, er de bygget av et menneske – den nederlandske kunstneren og fysikeren Theo Jansen. Siden 1990 har han konstruert sine "Strandbeests", strandbeist, ved hjelp av sinnrike systemer av plastrør, brusflasker og seil.

"Jeg skaper en ny livsform", sier Theo Jansen til Ted Talks. "Mitt mål er at stranddyrene mine skal ha sitt eget liv, de skal kunne klare seg selv, og på et tidspunkt vil jeg overlate dem til seg selv i flokker på strendene."

Foto: Theo Jansen

Vinden gir Strandbeest liv

Strandbeistene beveger seg takket være vinden, som de fanger med seil. Vindenergien omdannes til kinetisk energi som driver det komplekse systemet av rør, som utgjør bena.

Inni rørene er det andre andre rør, og når de trekkes inn og ut ved hjelp av luften, forlenges og forkortes aksene som driver bena – på samme måte som muskler, forklarer Theo Jansen på sin hjemmeside.

Nøyaktig hvor lange rørene skal være i forhold til hverandre for å drive verket, er resultatet av komplekse beregninger. Theo Jansen har en fortid innenfor fysikk, og han har selv utviklet algoritmen som ligger til grunn for systemet.

Denne videoen viser prinsippet i benas bevegelse:

Reagerer på vann og uvær

Strandbeistene har over tid utviklet seg til mer avanserte "organismer" med en form for kunstig intelligens som gjør dem i stand til å reagere på omgivelsene sine.

"Selvgående dyr som f.eks. mitt Animaris Percipiere, har en mage", forteller Theo Jansen. "Magen består av gjenbruksflasker som inneholder luft og som vinden kan pumpe opp til overtrykk. Dette overtrykket kan utnyttes til å drive bena når det ikke er vind," forklarer han.

Andre og mer komplekse av hans skapninger registrerer når de kommer frem til vannkanten – for deretter å bevege seg vekk fra den. En modell kan til og med forankre seg selv til bakken når den registrerer trykket fra en storm som nærmer seg.

Strandbeistene er en av de mer kreative måtene å bruke vindkraft på. Her kan du lese enda mer om fremtidens grønne energi:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: