Dyson Award

Vinduer av søppel høster overskuddsenergi fra solen

De fanger inn det lyset tradisjonelle solceller ikke håndterer. De virker også når det er overskyet. Og de kan gjøre om husene våre til gigantiske solpaneler. Alt sammen takket være en ung filippinsk oppfinner.

Carvey Maigue, en student fra Mapúa University på Filippinene, har funnet opp en ny type materiale delvis laget av matavfall – som kan brukes i høyeffektive solcellesystemer.

Håpet er at man ved for eksempel å bruke oppfinnelsen i vinduer på høyhus vil kunne produsere store mengder bærekraftig energi med plantenes hjelp.

Maigue har blitt belønnet med The James Dyson Award 2020 innen bærekraft for oppfinnelsen sin som er inspirert av polarlys – av dette navnet AuREUS som spiller på polarlysets latinske betegnelse «Aurora».

🎬 Se hvordan oppfinneren fikk ideen sin:

Nordlys viste veien

Polarlys – inkludert nordlys – oppstår når partikler med elektrisk ladning blir skutt ut fra solen i såkalte solutbrudd. Når partiklene rammer jordens nord- eller sørpol, vil elektroner i atmosfæren bli tilført ekstra energi. Den høyere energitilstanden i elektronene kommer deretter til uttrykk i et synlig, glødende lys.

AuREUS bruker et lignende prinsipp.

Det bøyelige, bærekraftige materiale produseres av en harpikslignende plast som tilsettes fruktfarge utvunnet fra kasserte matvarer. Fruktfargen inneholder partikler som kan absorbere solens usynlige UV-lys og omforme det til synlig lys.

Det synlige lyset kan senere reflekteres mot solceller, som deretter kan generere strøm.

Høyhus skal være solcellefarmer

Ikke nok med at AuREUS bruker kassert frukt og grønt, så fanger oppfinnelsen altså også opp det usynlige «søppellyset» fra solen, som vanlige solceller ikke kan utnytte.

Selv når solen ikke skinner, vil UV-lys bli reflektert fra fortau og bygninger – og det lyset kan AuREUS nå fange opp og forvandle til strøm. Carvey Maigue framhever selv at AuREUS-solcellepaneler på den måten ikke trenger å være vendt mot solen, slik vanlige solcellepaneler må være i dag.

Planen er at AuREUS-materialet skal brukes som vinduer i for eksempel høyhus og på den måten gjøre om dem til gigantiske vertikale solpaneler. Ved å plassere solceller i en ramme rundt AuREUS-vinduene vil UV-lyset fra solen reflekteres på solcellene og derfra bli forvandlet til strøm.

Innovasjonen trenger imidlertid ikke stoppe der. Siden AuREUS-materialet er relativt fleksibelt, planlegger Maigue også å inkorporere oppfinnelsen andre steder, for eksempel i biler eller klær.