Solceller griller tusenvis av fugler

Et nytt amerikansk solkraftverk med 300 000 speil har i løpet av et halvt år satt fyr på opp mot 28 000 passerende fugler.

nb web u34 solar plant

”Streamers” er et uttrykk som har brent seg inn i sjargongen blant arbeiderne på verdens største solkraftverk i Mohave-ørkenen i USA.

Ordet dekker smale striper av røyk som hvert og annethvert minutt tegner seg på himmelen over verkets 300 000 meterstore speil.

Røyksporet oppstår hver gang en fugl uforvarende forviller seg inn i de høykonsentrerte solstrålene som speilene reflekterer.

Solen blir til strøm Strålene sendes fra bakken og opp til et vel 135 meter høyt tårn, der de konsentreres rundt noen store vanntanker.

Varmen omdanner vannet til damp som driver turbiner som skaper elektrisitet.

Opp mot 28 000 døde fugler Men det høyteknologiske fyrtårnet produserer altså i tillegg til en masse grønn strøm også en haug svidde fugleskrotter, noe som har fått områdets dyrevernsorganisasjoner til å se rødt.

En institusjon kalt Center for Biological Diversity anslår at hele 28 000 fugler har måttet bøte med livet siden verket ble satt i drift i februar.

Myndighetene vil foreta en nærmere undersøkelse av fenomenet når verket har vært i drift et helt år.