Revolusjonerende solceller lover lys framtid

Australske ingeniører har utviklet en helt ny type ultraeffektive solceller og med det tatt verden et megaskritt nærmere en framtid med fornybar solenergi.

Solar Cell UNSW

Et forskerteam ved University of New South Wales i australske Sidney har greid noe ingen hadde forhåpninger om å oppleve de neste 35 årene.

De har utviklet en helt ny type solceller som sprenger alle rammer for effektiv omdannelse av ukonsentrert sollys til elektrisitet.

Faktisk ha de greid å knuse den gamle rekorden for effektivitet på 24% slik den nye nå ligger på 34,5%.

Solceller overgår alle forhåpninger

Ukonsentrert sollys er sollys som er samlet direkte fra solen uten speil til konsentrasjon av lysbølgene - akkurat som man ser det på eksempelvis taket på en enebolig.

Det internasjonale målet for etablering av rentabel solcelleenergi på denne måten er fastsatt til en effektivitet på 35% - et tall som kommer fra den tyske energi-tenketanken Agora Energiewende.

Da målet ble satt, mente tyskerne optimistisk at man kunne håpe å nå det innen 2050, men den tidsrammen har australierne knust grundig - på den gode måten.

Nye solceller er mindre og mer effektive

Ikke bare har forskerne fra Sydney kommet ekstremt nær effektivitetsmålet.

De nye solcellene er også mye mindre, slik at mer energi kan produseres på samme areal.

Den tidligere effektivitetsrekorden ble tatt av solceller med et areal på 800 kvadratcentimeter, men de nye australske fotovoltaiske solceller leverer 34,5% på bare 28 kvadratcentimeter.

Det betyr at det kan være nesten 30 av de nye solcellene på samme areal som en enkelt av de tidligere mest effektive. Og det gjør solenergi mye billigere!