Shutterstock
Solceller med refleksjon på vann

Portugal sjøsetter Europas største solcelleflåte

På en oppdemmet sjø i Portugal flyter Europas største solcellepark. Fra juli vil den forsyne 1500 husstander med grønn energi. Demningen produserer allerede strøm, og derfor er det vinn–vinn å plassere solceller nettopp her.

Med skyhøye priser på gass og olje har Russlands invasjon av Ukraina satt fart på den grønne omstillingen.

Et av de nye prosjektene er Europas største flytende solcellepark, som fra juli skal forsyne 1500 husstander i Portugal med strøm.

Solcellene flyter på en oppdemmet sjø, og det er derfor enkelt og billig å koble den nye strømforsyningen på strømnettet.

Fire fotballbaner flyter med grønn energi

Den nye solcelleparken ligger på den oppdemmede sjøen ved Alqueva-demningen i det sørøstlige Portugal.

Demningen er den største i Vest-Europa, og vannreservoaret er den største oppdemmede sjøen. Nå rommer området også Europas største flytende solcellepark.

Europas største flytende solcelle-farm i Portugal

De 12 000 solcellene på Alqueva-sjøen kunne dekket fire fotballbaner. Dermed utgjør de Europas største flytende solcellepark.

© Miguel Pereira/Reuters/Ritzau Scanpix

De 12 000 solcellene, som til sammen dekker er like stort område som fire fotballbaner, er allerede på plass i sjøen.

Når solcellene er installert i juli, vil de ifølge det portugisiske energiselskapet EDP levere 7,5 gigawattimer i året. Det er nok til å forsyne 1500 husholdninger med strøm.

Å installere solceller på en demning som allerede genererer strøm, er vinn-vinn. Demningen er allerede koblet til strømnettet, og installasjonen av de nye solcellene blir derfor mye lettere.

Solcelleflåten blir også utstyrt med litiumbatterier med en kapasitet på to gigawattimer til å lagre overskuddsenergien.

Portugals klima setter fart på den grønne omstillingen

Ifølge prosjektleder Miguel Patena hos EDP kommer strømmen fra solcellene bare til å koste en tredjedel av strømmen fra et gassfyrt kraftverk.

De flytende solfangerne kutter både utgifter og CO2-utslipp. Og det passer perfekt inn i Portugals klimaprofil.

Energias de Portugal (EDP), som leverer mesteparten av Portugals strøm, har et erklært mål om å være helt CO2-nøytrale i 2030.

Klimaet i det søreuropeiske landet byr på rike muligheter for å høste grønn energi. Portugiserne får massevis av solskinnstimer og kraftig vind fra atlanterhavskysten som kan omsettes i sol- og vindkraft.

Energias de Portugal har allerede fått tillatelse til å utvide den nye solcelleflåten på Alqueva med opptil 70 megawatt i solceller.

Den nåværende solcelleflåten har en kapasitet på 5 megawatt.