Shutterstock

Ny type «solcelle» bruker skygge til å lage elektrisitet

Forskere fra Singapore har utviklet en slags solcelle som ikke trenger direkte sollys for å produsere energi. Det kan være et gjennombrudd for solenergi i byene.

Når man snakker om solceller, pleier skygge å være fiende nummer en. Jo mer skygge, desto lavere effektivitet. Men nå har forskere fra National University of Singapore funnet opp et apparat som kan bruke skyggen til å lage elektrisitet.

For det utrente øye ligner den såkalte skygge-effekt-generatoren kanskje en vanlig solcelle med en hel rekke plastfilmer som det er plassert små plater av silisium på. Men faktisk fungerer den på en helt annen måte.

Mens vanlige solceller krever sollys, utnytter generatoren i stedet kontrasten mellom lys og skygge til å skape elektrisitet. Når generatorens ulike seksjoner ligger i henholdsvis lys og skygge, oppstår det en elektrisk spenning mellom seksjonene, og det skaper strøm.

Se forskerne høste strøm med halvt lys, halvt skygge:

Dobbelt så effektiv og ti ganger billigere

Generatoren produserer i dag vesentlig mindre strøm enn vanlige solceller under optimale forhold, men i et miljø med lav belysning og skiftende skygger – for eksempel inne i et hus – fungerer den dobbelt så effektivt som konvensjonelle solceller. Dessuten er den 10 ganger billigere å produsere.

Det er med andre ord stort potensial for å bruke den nye teknologien i stor skala.

I dag produserer generatoren energi nok til å forsyne en digital klokke, og den store utfordringen er å øke effektiviteten hvis den også skal kunne brukes i andre sammenhenger. Men det avskrekker ikke forskerne.

Mens apparatet i dag er rettet mot elektronikk i hjemmet – slik som smarttelefoner eller andre dingser – mener de at forbedringer i teknologien uten problemer kan føre til utendørs bruk i stor skala. Kanskje til og med som en sentral brikke strømforsyningen i samfunnet.

Generatoren vil ifølge forskerne være spesielt nyttig i tettbebygde byer der høye hus og trafikk kaster skygger. Og fordi den verken påvirkes av temperatur eller luftfuktighet, kan den installeres på alle mulige overflater, for eksempel usynlige generatorer installert i fortauene.