Solar window 15/2014

Skjulte kraftverk finnes overalt

Solceller, vindmøller og havdrager: Ny teknologi skjuler støyende energimaskiner under havets overflate, i ørkenen og i rommet.

18. september 2014 av Ib Salomon

Solceller blir usynlige

Vindmøller, solceller og andre energimaskiner blir nå bygd på skjulte steder slik at de ikke lengre skjemmer landskapet eller støyer. Energimaskinene blir så å si snart usynlige.

Høster energi fra havstrømmer

En ny undervannsdrage skal for eksempel høste energi fra havstrømmene, godt skjult under bølgene. Dragene pløyer seg gjennom vannet, og den svevende bevegelsen produserer strøm til nærliggende byer på land.

Dragene er funnet opp av det svenske firma Minesto og blir for øyeblikket testet i Nord-Irland, i et område som er kjent for sine stabile havstrømmer. Selv svake havstrømmer på rundt to meter per sekund er nok til å høste masse energi.

Forskerne ser mot rommet

I tillegg til havstrømmene vil forskerne også høste energi fra vinden ute på åpent hav, der det er vanskelig og dyrt å bygge konvensjonelle vindmøller. Derfor gjøres vindmøllene nå flytende slik at de kan bygges der vannet er dypt og langt vekk fra land, slik at de ikke forstyrrer mennesker.

Dessuten holder ingeniørene på å knekke koden bak utvinning av energi fra havene, en metode kalt OTEC. Verdenshavene inneholder enorme mengder varme som kan omdannes til elektrisitet med varmepumper og kjøling fra det kalde bunnvannet.

Les artikkelen: Usynlig energi

Vil du vite mer om de usynlige energimaskinene? Og om forskernes ville planer om å utvinne energi fra vulkaner og hente hjem solenergi fra rommet? Les hele artikkelen i Illustrert Vitenskap 15/2014.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: