Shutterstock

Skal jeg skru av helt varmen før jeg drar på ferie?

Det lønner seg som regel ikke lønne seg å skru varmen helt av i ferien siden innsparingen forsvinner som dugg for solen når den kalde boligen skal varmes opp igjen.

Det er alltid fint å spare penger der man kan, og derfor kan det være fristende å skru av varmen helt i boligen mens du er på ferie. I praksis viser det seg at det beste er å holde temperaturen i hvert fall på et par plussgrader mens du er borte.

Som tommelfingerregel kan du spare fem prosent for hver grad temperaturen senkes. Det betyr at du kan spare opptil 15 prosent på varmeregningen ved å senke temperaturen fra 20 til 17 grader.

Temperaturen bør imidlertid ikke senkes for mye, siden det i noen boliger kan øke faren for muggsopp.

Kald luft avgir raskere fuktighet

På kalde overflater som vinduer og yttervegger vil det bli dannet fukt. Det skyldes at kald luft kan inneholde mindre vanndamp enn varm luft og derfor kondenserer. For eksempel kan luften ved en temperatur på 16 grader inneholde 13,6 gram væske per m3, mens den ved 27 grader kan inneholde 27,2 gram væske per m3.

Fuktige vegger og vindusrammer gir optimale betingelser for muggsopp, som svekker inneklimaet og blant annet gir irritasjon av luftveiene og forverrer symptomer på astma.

I kalde områder av Nord-Europa faller risikoen også for å komme hjem til frostsprengte vannrør hvis husets temperatur holdes senket i stedet for å skru varmen helt av i ferien. For selv om strømutgiftene har gått til himmels i det siste, vil utgiftene ved et sprengt vannrør være mye høyere.

Tre tips til å senke strømregningen

Med et par enkle råd kan du spare penger på strømregningen mens du er bortreist, og samtidig sikre et sunt inneklima.

© Shutterstock

1. Skru ned før ferien

Senk temperaturen i boligen, men ikke skru av varmen helt. En lav, konstant temperatur reduserer risikoen for muggsopp og sprengte vannrør.

© Shutterstock

2. Hold alle radiatorer i gang

La eventuelle radiatorer stå på lav varme i stedet for å skru av noen og la andre ha høyere varme. Det vil samlet sett bruke mindre energi og fordele varmen bedre i boligen.

© Shutterstock

3. Unngå kalde rom

Det kan virke opplagt å skru av varmen i rom som ikke brukes, men det er bedre å la varmen stå på veldig lavt. Dermed kan du unngå kondens og muggsopp i boligen.