ETH Zürich/Alessandro Della Bella

Nytt flydrivstoff er laget av luft og solstråler

Forskere i Sveits har klart å produsere fossilfritt drivstoff ut av det blå.

Fly- og skipstransport skal bli klimavennlig for å forhindre utslipp av CO2, men det har manglet løsninger som kan brukes i stor skala. Det vil forskere ved ETH Zürich nå gjøre noe med, ved hjelp av en futuristisk solreaktor som konverterer luft og solstråler til CO2-nøytralt drivstoff.

Forskerne har i to år eksperimentert med teknologien på taket av sitt eget universitetsbygg. Her har et forsøksanlegg drevet av solenergi samlet inn CO2 og vann fra luften og deretter gjort det om til en gass som består av hydrogen og kullos.

Parabol, solreaktor, fossilfri brændsel

Den kjemiske prosessen i reaktoren er drevet av solenergi.

© ETH Zurich/Alessandro Della Bella

Denne gassen, som kalles syngass, har anlegget deretter gjort om til parafin, metanol og andre hydrokarboner som kan fungere som drivstoff i fly og skip.

Når drivstoffet forbrennes i motorene, slippes det ut nøyaktig like mye CO2 som det ble fanget inn til produksjonen. Det er det som gjør framdriften fossilfri.

Ifølge studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature, opererer systemet stabilt nok under vanlige værforhold til å være effektivt i industriell skala.

Forskerne anslår at et anlegg som dekker om lag 1 prosent av verdens ørkenareal, ville være nok til å produsere drivstoff til alle fly i verden. Literprisen for flydrivstoff laget på luft og sol forventes å bli omkring 13 kroner.

Parabol, fossilfri brændsel, flydende brændstof

Solreaktoren produserer i sin nåværende form omkring 1 desiliter flytende drivstoff om dagen.

© ETH Zurich/Alessandro Della Bella