Forskere fra Rensselaer Polytechnic Institute i New York har utviklet en såkalt solkonsentrator som kan generere opptil 40 prosent mer energi enn en vanlig solcelle når begge solfanger-typer monteres på en loddrett overflate som en vegg.
Oppfinnelsen er kjærkommen fordi behovet for tilgjengelige overflater å installere solanlegg på vokser i takt med at etterspørselen etter solenergi stiger.
Ifølge forskerne fra New York er det uunngåelig at det i framtiden blir behov for å ta loddrette flater i bruk. I byene er vannrette overflater nemlig en mangelvare – særlig i globale storbyer der hustak ofte brukes til ventilasjon, air-conditioning eller som terrasser.
Normale solceller fungerer ikke optimalt på loddrette flater, og det er her forskernes nye teknologi kommer inn i bildet. Solkonsentratoren fungerer nemlig best når den henger på en vegg.
Kileformet solfanger konsentrerer lys
Det nye systemet kalles 'wedge-shaped luminescent solar concentrator' – altså en kileformet selvlysende solkonsentrator (forkortet LSC) – gjør akkurat det navnet antyder: Den fanger inn og konsentrerer sollyset.
LSC-en består av en gjennomsiktig plastplate som er dekket med en fosforfilm. Når sollyset treffer fosforfilmen, absorberes energien og aktiverer fosformolekylene, slik at de løfter seg til et høyere energinivå. Når molekylene faller til et lavere energinivå igjen, avgir de lyset som går i sikksakk rundt i den gjennomsiktige plastplaten.