Biofuel for airplanes

Mens vi venter ... 2

Store fly flyr bra på biodrivstoff fremstilt av for eksempel alger

25. november 2009 av Ib Salomon

Vi kan fylle tanken med biodrivstoff

Mens vi de neste 25 årene tilpasser trafikkflyene til å forurense mindre, vil det beste vi kan gjøre være å fylle biodrivstoff på tanken – altså drivstoff som er produsert ut fra plantemateriale.

Til nå er det bare gjort noen få forsøk i full skala, men de har til gjengjeld vært ytterst vellykkede. Store passasjerfly flyr bra på drivstoff fremstilt av alger eller oljeholdige planter. Biodrivstoff har faktisk vist seg å være bedre enn tradisjonelt flydrivstoff. Det inneholder mer energi per liter, og det tåler uten problemer den sterke nedkjølingen i stor høyde.

Flere oljeholdige planter egner seg til flydrivstoff, men det vil kreve et område to ganger Frankrikes størrelse hvis alt av drivstoff skal dyrkes på land. Derfor er alger trolig det beste alternativet. De kan dyrkes uten å legge beslag på viktige arealer med dyrket mark.

Klarer man å dyrke alger i stor skala, blir de også et alternativ for biltrafikken. Frem til vi har skiftet ut alt av bensinbiler med elbiler, vil det lønne seg for miljøet å fylle grønn bensin på tanken.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: