Forskere fra det amerikanske eliteuniversitetet MIT arbeider med en kompakt fusjonsreaktor som kan parkere alle konkurrentene.
Første spadestikk til reaktoren, med det gnistrende navnet Sparc, blir tatt neste vår. Sparc forventes å være klar til å lage ren, trygg og uuttømmelig kjernekraft allerede i begynnelsen av neste tiår – faktisk mye billigere enn tilsvarende prosjekter.
Det høres kanskje ut til å være for godt til å være sant. Men i en spesialutgave] av det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Plasma Physics har uavhengige forskere fra universiteter over hele verden undersøkt prosjektets status.
Det er konsensus blant forskerne om at Sparcs design er lovende, så selv om fusjonsenergi har vært «like rundt hjørnet» i mange år, ser det nå ut til at det endelig kan være noe i det.
Forskere vil trekke solen ned på jorden
Fusjon er energiens hellige gral. Mens kjernekraftverk i dag fungerer ved fisjon – der energien kommer fra spaltingen av atomer – etterligner en fusjonsreaktor den prosessen i solen der hydrogenatomer smelter sammen og frigir enorme mengder energi. Prosessen er både billigere og renere, siden hydrogenet kommer fra sjøvann, og fusjonsreaktoren ikke slipper ut CO2.