© Vattenfall

Kjempemølle åpner nytt senter for grønn energi

Den 191 meter høye vindmøllen i Skottland er montert på en ny type fundament som suger seg ned i havbunnen.

30. september 2018 av Redaktionen

Utenfor østkysten av Skottland står nå en vindmølle som kan produsere 8,8 megawatt – en ny verdensrekord. 

Det svenske energiselskapet Vattenfall står bak prosjektet, og danske Vestas har levert vindmøllen, som er den første av i alt elleve som er planlagt.

Gigantisk mølle er større enn London Eye

Når havmølleparken står ferdig, kan den dekke 23 prosent av strømforbruket til storbyen Aberdeen, noe som svarer til 80 000 husstander.

Fra havoverflaten til vindmøllens øverste vingespiss er det 191 meter. Hver av vingene er 80 meter lange, og diameteren på rotoren er på 164 meter. Det er langt større enn det berømte pariserhjulet i England, London Eye. 

134.128

tonn CO2 vil den nye vindmølleparken hvert år spare atmosfæren for. En enkelt omdreining på møllen kan forsyne en husstand med strøm i et døgn.

I tillegg til å levere enorme mengder strøm til det britiske energinettet skal vindmølleparken fungere som forsøkssenter for ny teknologi som skal gjøre havmølleparker bedre og billigere å bygge. 

Undertrykk får vindmøllen til at stå

Fundamentene til vindmøllene blir for eksempel skapt med en ny teknikk der ingeniørene senker en trebeint konstruksjon ned på havbunnen. 

Nederst på hvert bein er det montert en ti meter bred og sylinder som er lukket i toppen. Når sylinderne står på havbunnen, trekker pumper ut vann og skaper et undertrykk som får dem til å suge seg ned i havbunnen. 

Deretter blir fundamentet sikret med et lag betong. Når fundamentet sitter fast, blir vindmøllen montert og vingene satt på en av gangen.

En spesiell fordel ved fundamentet er at det er lett å fjerne igjen når vind­møllen en gang er utrangert. Hele konstruks­jon fra bunn til topp måler i alt omkring 260 meter. 

Unngå fake news

Jorda er flat! Vaksiner er farlige! Klimakrisen er en løgn! Følg oss i kampen mot falske nyheter og alternative fakta. Få vitenskapelig dokumenterte nyheter med et abonnement på Illustrert Vitenskap. Hvis du slår til nå, kvitterer vi med et godt tilbud:

  • To utgaver av Illustrert Vitenskap.

  • En måneds fri tilgang til et vell av magasiner som National Geographic, Bo Bedre og Historie.

  • En bluetooth-høyttaler fra Sonitum.

For bare 49,50 kroner + porto – du sparer 457 kroner. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: