Kjempemølle åpner nytt senter for grønn energi

Den 191 meter høye vindmøllen i Skottland er montert på en ny type fundament som suger seg ned i havbunnen.

© Vattenfall

Utenfor østkysten av Skottland står nå en vindmølle som kan produsere 8,8 megawatt – en ny verdensrekord.

Det svenske energiselskapet Vattenfall står bak prosjektet, og danske Vestas har levert vindmøllen, som er den første av i alt elleve som er planlagt.

Gigantisk mølle er større enn London Eye

Når havmølleparken står ferdig, kan den dekke 23 prosent av strømforbruket til storbyen Aberdeen, noe som svarer til 80 000 husstander.

Fra havoverflaten til vindmøllens øverste vingespiss er det 191 meter. Hver av vingene er 80 meter lange, og diameteren på rotoren er på 164 meter. Det er langt større enn det berømte pariserhjulet i England, London Eye.

I tillegg til å levere enorme mengder strøm til det britiske energinettet skal vindmølleparken fungere som forsøkssenter for ny teknologi som skal gjøre havmølleparker bedre og billigere å bygge.

Undertrykk får vindmøllen til at stå

Fundamentene til vindmøllene blir for eksempel skapt med en ny teknikk der ingeniørene senker en trebeint konstruksjon ned på havbunnen.

Nederst på hvert bein er det montert en ti meter bred og sylinder som er lukket i toppen. Når sylinderne står på havbunnen, trekker pumper ut vann og skaper et undertrykk som får dem til å suge seg ned i havbunnen.

Deretter blir fundamentet sikret med et lag betong. Når fundamentet sitter fast, blir vindmøllen montert og vingene satt på en av gangen.

En spesiell fordel ved fundamentet er at det er lett å fjerne igjen når vind­møllen en gang er utrangert. Hele konstruks­jon fra bunn til topp måler i alt omkring 260 meter.