Lavo
hydrogenbatteri

Hydrogenbatteri gir grønn strøm til huset ditt

Et nytt hydrogenbatteri som installeres i private hjem, oppbevarer strøm fra solceller og garanterer grønn strøm i to døgn.

I framtiden skal strømmen vår komme fra fornybare energikilder som solceller og vindmøller – også hjemme. Men mengden av strøm fra de grønne kildene varierer i løpet av dagen og krever derfor reserver på lager.

Nettopp oppbevaringen av den klimavennlige strømmen har lenge vært den grønne omstillingens store utfordring.

Nå har det australske energifirmaet Lavo bygget et nytt kompakt system ved navn Green Energy Storage System (GESS), som kan kobles rett på et hus med solceller.

Batteriet kan gjøre om strøm til hydrogen – og tilbake igjen når den trengs.

Batteriet splitter vann og brenner hydrogen

Lavos batterisystem består av et elektrolyseapparat med en brenselcelle pakket inn i en futuristisk kasse.

Batteriet garanterer grønn strøm til datamaskinen, oppvaskmaskinene og laderen i opptil to døgn, lover de australske utviklerne.

Solceller på hustak

Green Energy Storage System kan kobles rett på et hus med solceller.

© Shutterstock

Når solceller på hustaket høster overskuddsstrøm, blir den sendt ned i elektrolyseapparatet, der to elektroder er senket ned i vann. Strøm fra elektrodene splitter vannet, slik at oksygen bobler opp fra den ene og hydrogenet fra den andre.

Hydrogenet samles inn fra vannoverflaten og lagres i en liten tank under trykk. Når husstanden skal bruke elektrisitet igjen, pumpes hydrogenet inn i brenselcellen.

Her kommer den i kontakt med et såkalt katalytisk materiale som deler hydrogenet i positive ioner og negative elektroner. Ionene beveger seg gjennom en spesiell membran, men det kan ikke elektronene. Derfor tvinges de gjennom et eksternt kretsløp, og det skaper den elektriske strømmen til huset.

Bytter effektivitet med kapasitet og lang levetid

Systemet har en kapasitet på hele 40 kilowattimer, noe som er nok til å holde et hjem med strøm i to døgn.

Lavo håper den store kapasiteten gjør løsningen mer attraktiv enn for eksempel bilfirmaet Teslas Powerwall – et stort litium-ion-batteri med en kapasitet på bare en tredjedel av GESS.

Dessuten mener firmaet at GESS har en vesentlig lengre levetid enn andre batterier – og så inneholder det ingen giftige kjemikalier.

Systemet har en samlet effektivitet på omkring 50 prosent. GESS «mister» med andre ord nesten halvparten av den strømmen dine hardtarbeidende solceller trekker ut av strålene.

Til sammenligning har et batteri som Teslas Powerwall en effektivitet på om lag 90 prosent.