De rette forholdene oppstår når det organiske materialet langsomt blir begravd under nye lag av for eksempel leire, sand og grus, noe som tar lang tid.
Men i uvanlige tilfeller kan oljedannelse gå fort, hvis naturen tar en snarvei. Det har for eksempel skjedd i restene av den eksploderte vulkanen Uzon på den østlige delen av den russiske Kamtsjatka-halvøya.
Her har geologer funnet olje som er dannet på bare 50 år. Forklaringen er blant annet at temperaturene rett under jordoverflaten ved Uzon er om lag 90 grader på grunn av varme kilder.
I laboratoriet kan oljedannelsen faktisk gå enda raskere. Det har eksperimenter med en teknikk som kalles hydrotermal kondensering, vist.
I hydrotermisk kondensering blir vått organisk materiale som for eksempel kloakkslam utsatt for varme og trykk i få minutter. Behandlingen bryter ned de komplekse organiske molekylkjedene til mindre biter.
De behandles deretter med blant annet hydrogen og vann, og resultatet er en substans som ikke er ulik naturens råolje. Den kan så destilleres til både flydrivstoff og bensin.
Fordi utgangspunktet for hydrotermisk kondensering er avfall, er de drivstoffene som metoden produserer, CO2-nøytrale.