Shutterstock

Hva koster det å ha en lyslenke skrudd på?

Jeg elsker julelys, men kona sier at de bruker for mye strøm. Hvor mye elektrisitet bruker egentlig en slik lyslenke, og hva koster det?

Lyslenkens strømforbruk er først og fremst avhengig av hvilken type pærer den er utstyrt med. Er det en lang og lyssterk lenke av eldre dato med 200 små glødelamper, kan effekten lett være 100 watt. Dermed bruker den 1 kilowattime (kWh) på 10 timer.

Hvis lysene står på 24 timer i døgnet i hele desember, ender forbruket på 74 kWh. Med en strømpris på for eksempel 4 kroner per kWh blir det til en utgift på 297 kroner.

LED-pærer lyser opp i vintermørket

Hvis lyslenken er utstyrt med LED-pærer, er strømforbruket et helt annet. LED-pærer leverer nemlig den samme lysintensiteten som en glødelampe med om lag 15 prosent av strømforbruket.

9 timer kan du ha ovnen stående på med samme mengde strøm som en LED-lyslenke bruker på en hel julemåned.

En lyslenke som er like iøynefallende som en gammeldags strømsluker, bruker altså bare 15 W. Hvis den står på hele døgnet i 31 dager med den samme strømprisen, 4 kroner, blir den samlede utgiften dermed 45 kroner.

Tenn lyslenken når det teller

Et triks for å spare på strømmen er å bare tenne lyslenken når noen har glede av den. Det kan lett gjøres med et tidsur, som de fleste lyslenker i dag er utstyrt med.

Dersom lenken for eksempel lyser i to timer om morgenen før det blir lyst, og i seks timer om kvelden etter at det har blitt mørkt, sparer du to tredjedeler av strømforbruket. Dermed faller kostnadene til 15 kroner.

Du kan selv regne ut driftsutgiftene til lyslenken ved å lese av effekten i watt (W) på esken og bruke formelen effekt/1000 X antall tente timer om dagen X antall dager X strømprisen i kroner.