nb_u09 Turbine

Gigantisk gassturbin blåser med orkanstyrke

Industrikonsernet General Electric har skapt et metallmonster av en gassturbin som på egenhånd kan drive et 600 megawatts kraftverk, som kan forsyne 600 000 boliger med elektrisitet.

26. februar 2015 av Carsten Nymann

En kategori 5-orkan som kan slås av og på med en bryter. Beskrivelsen passer helt bokstavelig til den 362 tonn tunge gassturbinen ”Harriet”, som industrikonsernet General Electric akkurat nå tester i South Carolina i USA.

Turbinen, som er verdens største og mest effektive av sin type, forbrenner naturgass og genererer ikke i seg selv elektrisitet, men blåser varm luft inn i en dampdrevet generator som leverer en kraft på 600 megawatt.

Harriet testes i anlegg bygd i byen Greenville i USA. På GEs eksisterende verk ville den sprengt elnettet. Foto: General Electric.

Fyller luftskip på 10 sekunder

Eksosgassene fra Harriet når opp til samme vindhastighet som en kategori 5-orkan, og turbinen ville kunne fylt et av de store Goodyear-luftskipene på cirka 10 sekunder.

De roterende bladene i Harriet er konstruert i en unik monokrystallegering som kan takle temperaturer på 1600 grader celsius, og de stasjonære bladene er av samme type som finnes i hypersoniske jetmotorer.

Utviklet til fornybar energi

Turbinen er utviklet for fremtidens kraftverk, som gjør bruk av flere ulike – og ikke alltid stabile – energikilder som sol og vind. En av Harriets fordeler er at et kraftverk med turbinen som ”motor” kan startes opp på 30 minutter.

Et tradisjonelt kullkraftverk der kjelene er stengt når det ikke er press på elnettet, trenger mellom to og tolv timer for å våkne av dvalen.

Energiområdet blir grønt

Naturgass, sol- og vindenergi er sett ut til å være energiformene i nærmeste fremtid, og på lengre sikt vil en ny utgave av atomkraft kanskje løse verdens problemer. Les om fremtidens energiformer i disse artiklene:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: